Hvem tør kjøpe musikk nå?

KOMMENTAR: Microsoft har selv klart å rive en av grunnsteinene i DRM-borgen.

Publisert
Sist oppdatert
Ironisk nok vil du heller ikke kunne spille av musikken dersom du oppgraderer fra Windows XP til Windows Vista.


Fra 1. september av vil Microsoft slå av autentiseringsserverne for musikk kjøpt på MSN Music Store i USA. Det er et grovt overtramp av brukernes rettigheter.

Bakgrunnen er at selskapet for to år siden lanserte Zune Marketplace i USA, som en erstatter for MSN Music; musikktjenesten Microsoft startet for å ta opp kampen mot Apple og deres musikkbutikk iTunes Music Store.

For å fremme salget av sin Zune-spiller er det nærliggende å tro at Microsoft gjorde dette for å knytte spiller og musikk tettere sammen, slik Apple har gjort med enorm suksess.

Dette er DRM

 • Mekanisme for å kopibeskytte film- og musikkfiler
 • Maskiner som skal spille fila må først autoriseres via en autentiseringsserver
 • En kjøpt fil kan typisk spilles på 5 ulike enheter av gangen
 • Installasjon av nytt operativsystem gjør at maskinen må autentiseres på nytt
 • Teknologien brukes blant annet både av Apple (iTunes) og Microsoft (MSN Music)
 • Møter motstand blant forbrukere og gjør det tungtvint å bruke kjøpt musikk.

 • Den gangen lovet imidlertid Microsoft at det fortsatt skulle være mulig å bruke musikk kjøpt fra MSN Music på samme måte som før. Siden musikken fra MSN Music er DRM-beskyttet, innebærer det at du kjøper musikken med mulighet for å spille den av på opp til fem samtidige enheter; det være seg maskinen på hjemmekontoret, den bærbare du bruker på jobb, MP3-spilleren eller andre enheter. Denne mekanismen er lagt inn for å hindre piratkopiering (se faktaboks).

  Når Microsoft nå har valgt å slå av autentiseringsserverne, betyr det at musikk kjøpt på MSN Music ikke blir mulig å spille av dersom du skulle kjøpe ny maskin. Ironisk nok vil du heller ikke kunne spille av musikken dersom du oppgraderer fra Windows XP til Windows Vista (Microsoft lager dem begge!) etter 31. august - da er nemlig maskinen som en annen å regne. Det dobbeltironiske er at musikk lastet ned på ulovlig vis aldri vil bli rammet av denne problemstillingen.

  >> Les også: ...og dette skrev du under på?

  Pål Joakim Olsen er fagredaktør for DinSides dataredaksjon.
  Pål Joakim Olsen er fagredaktør for DinSides dataredaksjon. Vis mer


  Dette kan uansett ikke være annet enn et grovt overtramp av forbrukerrettigheter, for lisensbetingelsene på kjøpstidspunktet var helt klare. Å deaktivere autentiseringsserverne, slik at tusenvis av brukere i fremtiden ikke vil kunne lytte til lovlig kjøpt musikk, er en stor sprekk i DRM-borgen Microsoft selv har vært med på å bygge.

  Her til lands fortsetter MSN Music Store som vanlig, og er pr i dag operativ. Det er allikevel grunn til engstelse for deres brukere. Hvilken garanti har man for at dette ikke skjer den dagen Zune og dens tilhørende markedsplass lanseres i Norge?

  Microsoft tar vekk en av grunnsteinene i DRM-borgen.

  Mon tro om ikke den da vil rase.

  >> Les også: Aldri mer DRM-beskyttet musikk!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer