Hvilken bærbar bråker minst?

Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei,

Jeg kjøpte en bærbar PC som bråker noe innmari. Jeg har fått lov å returnere den, men nå er jeg veldig i villrede om hvilken PC jeg ska velge tilbake. Er det noen tommelfingerregel på hvilke prosessorer som krever minst viftekjøling, og dermed gjør PCen stillere?

Hilsen Stein Roar

Datadoktoren svarer

Hei,

Det kan høres ut som om PCen din har en prosessor som egentlig er beregnet i en stasjonær PC (desktop-prosessor). Som en regel kan du gå ut fra at slike bærbare PCer vil kreve mer kjøling, og dermed generere mer viftestøy. Dette er ikke en regel uten unntak; det finnes mange forskjellige viftepatenter, og det kan være andre deler i PCen som også krever kjøling, som harddisk og grafikkbrikke. I følge våre egne tester er Toshiba blant produsentene som ofte har gode, støysvake løsninger selv på bærbare PCer med desktop-prosessor.

Mobilutgavene av Celeron, Pentium 4, samt den nye Pentium M-prosessoren krever mindre kjøling, og dermed er PCer med disse prosessorene ofte støysvake. Det samme kan sies om mobile AMD Athlon-prosessorer.

Ulempen med mobilprosessorene er at de yter litt mindre pr MHz enn desktop-prosessorene, med unntak av Pentium M.

Vi har generelt gode erfaringer med hensyn til lavt støynivå med PCer fra Dell, Acer, Toshiba, og samtlige av Centrino-PCene (Pentium M) vi har testet så langt - med unntak av maskinene fra Elitegroup.

Men husk at alle bærbare PCer er utstyrt med vifter, og under ekstrem belastning (f. eks tunge matematiske beregeninger, 3D-grafikk etc) vil du kunne oppleve at viften starter fra tid til annen. Men med tekstbehandling, nettsurfing og andre ”lette” oppgaver fins det mange modeller som aldri avgir en eneste ulyd!

Viftestøy kommenteres for øvrig alltid i våre tester.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer