Hvilken prosessor?

Hovedmotoren i PCen - hva er det viktig å vite?

Publisert
Sist oppdatert

Prosessoren, også kjent som CPU - Central Processing Unit - er den sentrale enheten i PCen. Det er her alt som kommer inn av data til syvende og sist behandles eller sendes videre til andre prosessorer med spesialiserte oppgaver, som grafikkprosessor, lydprosessor eller kontrollere for disker, nettverk osv.

Selv om prosessoren er sentral, så er det ikke dermed gitt at den er den viktigste komponenten for den som skal kjøpe PC. Det er helt avhengig av hvordan og til hva PC-en brukes.

En PC som mates med lite data som ikke krever mye behandling trenger ikke å ha kraftig prosessor. Skriver du lite og langsomt, og surfer på nett med langsom bredbåndslinje, da bruker prosessoren mesteparten av arbeidstiden på å vente.

Har du derimot mange store og komplekse programmer oppe som alle mottar og bearbeider store mengder data blir saken en annen.

Strømforbruk er en annen egenskap som varierer sterket hos forskjellige prosessorer. Noen er laget med fokus på ytelse, andre med lang batteritid som målsetting. De nyeste prosessorene har dessuten blitt mye smartere når det gjelder strømforbruk og ytelse. Nå varierer hastigheten med påtrykket av oppgaver i de forskjellige delene av prosessoren. Dette gir lavere strømforbruk, som gir mindre varme, lengre levetid og lavere driftsomkostninger. Mindre behov for kjøling er ytterligere en bonus både i store installasjoner og i trange hjemmekontor om sommeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer