Hvilket flerskjermskort?

BRUKERTIPS: Vurderer du å kjøpe nye skjermer eller har du tenkt å kjøpe ny skjerm og beholde den gamle? Da trenger du et skjermkort som støtter flere skjermer, men hvilket?

Hvilket flerskjermskort?
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere var det svært eksotisk å jobbe på flere skjermer, som regel forbeholdt arbeidsstasjoner og meglere, og til en viss grad folk med grafiske eller musikalske oppgaver på dagsorden.

I dag er skjermer billige, og mange skjermkort støtter flere skjermer, så en flerskjermsløsning er innen rekkevidde for svært mange.

Hva er forskjellen?

Det er i hovedsak tre typer skjermkort å velge mellom, når vi tar utgangspunkt i brikkesettet. Vi snakker om nVidia GeForce, ATI Radeon og Matrox Parhelia.

Tidligere har Matrox vært ledende på rimelige flerskjermskort, og vi har selv brukt G450 og G550 en god stund. Men disse kortene begynner nå å bli svært gammeldagse. Spillytelsen er elendig, og det er ikke mulig å bruke høyere oppløsning enn 1280x1024 på DVI-utgangene.

Matrox Parhelia som vi har testet som flerskjermsløsning tidligere løser delvis disse problemene, men spillytelsen er ikke i samme klasse som konkurrentene.

Derfor testet vi et GeForce4 kort fra Leadtek og et ATI Radeon 9700 for å finne ut om også håndteringen av flere skjermer var like fleksibel som hos Matrox sin toppmodell.

Windows XP løser problemer

Tidligere var det mye frem og tilbake med drivere og støtte av forskjellige oppløsninger og oppfriskningshastigheter på forskjellige Windows-versjoner. Det er nå historie.
Med Windows XP har du full frihet til å sette opp to skjermer med helt separate parametere. Kjøper du en LCD-skjerm og vil beholde din gamle CRT, står du helt fritt til å stille inn optimalt bilde på begge skjermene.

Dette var helt problemfritt både på GeForce og Radeon. Det eneste problemet var å installere driverne for Radeon. Vi måtte fjerne alle andre skjermdrivere, starte PCen i VGA-modus, og så ta omstart før installasjonen kom i mål.

Å skifte mellom Matrox og GeForce gikk derimot greit uten videre.

Støtteprogrammer

Både GeForce og Ati kommer med støtteprogrammer for ekstra funksjonalitet for plassering av dialogbokser, flere desktop'er osv. nView-løsningen til GeForce fungerte utmerket, og gir full kontroll og god oversikt.

men Hydravision løsningen fra ATI, som ikke er inkludert og må lastes ned separat, har noe begrenset funksjonalitet på Radeon. Flere av egenskapene var ikke støttet, som for eksempel den stilige men unyttige funksjonen at vinduer blir gjennomsiktige når du flytter dem...

Hvilket flerskjermskort?


Utganger

Matrox Parhelia har 2 x DVI-I (som også støtter analog VGA med adapter) samt S-Video ut, mens Radeon 9700 Pro bare finnes med 1 DVI, 1 VGA og S-Video ut.

GeForce kort finnes i utgaver med 2 DVI-utganger, men det hører til unntaket. Ett av disse kan du lese om her.

TV ut

Her er det stor forskjell mellom Matrox Parhelia på den ene siden og nVidia GeForce og Radeon på den andre.

nVidia og ATI tilbyr fullskjerm på TV-signalet, men default-instillingen er at du må sette TV-skjermen til å være den primære skjermen. Ellers blir det PCskjermen som får bildet blåst opp. Det er klønete.

Men nVidia-driveren kan settes til å automatisk presentere video på fullskjerm, som alltid er den "andre skjermen" i forhold til hvor avspillingsprogrammets vindu er plassert.

Vi fant derimot ut at etter å ha valgt TV, og så satt tilbake til skjerm, så husket ikke driveren den tidligere oppløsningen på skjermen, den sto på 800x600 og kunne ikke justeres med det samme. Vi måtte gå ut av Display Properties og starte det på nytt igjen for å kunne stille inn oppløsningen.

Matrox Parhelia serverer derimot all overlay-video direkte ut på TV-utgangen, når du har aktivert DualHead DVDMax.

Konklusjon

Driver du mye med videoredigering og vil sjekke bildet på TV, er Matrox Parhelia enklere i bruk og med unike finesser for denne type jobbing, siden du kan koble til to skjermer pluss TV med separate bilder på alle.

Er du mer opptatt av spillytelse i tillegg til håndtering av to skjermer, velger du enten GeForce eller Radeon. Hvilket kort kan du finne ut mer om ved å lese vår omfattende test av grafikkort.

Snart ser vi imidlertid hovedkort basert på nForce2 med integrert støtte for 2 skjermer. Vi kommer tilbake til tester av disse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer