Hvilket lesebrett bør jeg velge?

Kindle eller noe annet? Dette bør du passe på ved kjøp av lesebrett.

FORDELER VED LESEBRETT: Lesebrettet har mange fordeler framfor mobil og nettbrett. Prisen er bare én av dem. Foto: AMAZON
FORDELER VED LESEBRETT: Lesebrettet har mange fordeler framfor mobil og nettbrett. Prisen er bare én av dem. Foto: AMAZON Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjør ble det ifølge tall fra Bokbasen solgt 240.000 e-bøker i Norge. Dette på tross av at prisene er høye og momsfritak lar vente på seg.

I tillegg kommer salget av utenlandske e-bøker gjennom Amazon, Apple, Kobo og flere. Hvor mye dette utgjør, er det vanskelig å få samlede tall på. Men vi vet at i 2013 hadde 73.000 nordmenn kjøpt Kindle-lesebrett fra Amazon.

Samtidig er iPhone den mest brukte mobiltelefonen her i landet, og den er jo integrert med Apples e-bokhandel iBooks.

E-bøker kan du selvsagt lese både på mobiltelefonen (uansett type), nettbrett, PC og Mac.

Men det er store fordeler med å bruke et dedikert lesebrett.

LES OGSÅ: Slik skaffer du deg gratis e-bøker

Batteriet varer lenger

Mens et nettbrett ofte bare varer 10-11 timer før det må lades opp, kan det gå uker mellom hver gang du må lade et lesebrett på ny.

VARER LENGER: Du kan lese i ukevis før lesebrettet må lades. Foto: TORE NESET
VARER LENGER: Du kan lese i ukevis før lesebrettet må lades. Foto: TORE NESET Vis mer


Dermed slipper du ikke opp for strøm på lange flyturer eller på den strømløse hytta. Du kan lese en haug med bøker uten å tenke på at du må springe etter lader og stikkontakt.

Flere lesebrett har nå innbygget bakgrunnsbelysning, og batteritiden varierer med hvor mye du bruker dette.

Men selv med lyset på høyeste styrke er brukstiden vesentlig høyere enn med både mobil, nettbrett og PC/Mac.

LES OGSÅ: Apple stenger bøkene sine inne

Fungerer bra i direkte solskinn

Ett av de store problemene med iPad og andre nettbrett er at de fungerer dårlig i fint vær. Dersom du gjerne vil lese mens du soler deg på stranda, kan det være vanskelig å se bokstavene på grunn av at sola blender ut skjermen.

TÅLER DAGENS LYS: Mens du får problemer med mobilskjermen i sollys, fungerer lesebrett helt fint. Foto: KAROLINE BRUBÆK
TÅLER DAGENS LYS: Mens du får problemer med mobilskjermen i sollys, fungerer lesebrett helt fint. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


Dette er ikke noe problem med lesebrett. Snarere tvert i mot. Bokstavene blir faktisk tydeligere og mer lesbare jo mer lys som faller på brettet - akkurat som med ei vanlig papirbok.

I mørke var det tidligere et problem at lesebrettet ikke fungerte. Men i dag har som sagt mange lesebrett bakgrunnslys innebygget i skjermen.

Med de som ikke har det kan du for eksempel bruke ei lita lommelykt, eller kjøpe en av de mange omslagene som finnes med lys som tar strøm fra USB-porten.

LES OGSÅ: Tjener millioner på Kindle-bøker

Snillere mot øynene

Alle som sitter hele dagen foran en PC-skjerm vet at dette kan være slitsomt.

Å lese en 1.000 sider lang roman er nok mer lystbetont, men like slitsomt for hode og øyne. Time etter time foran en skjerm er dermed ikke å anbefale- spesielt ikke om du allerede har sittet mange timer foran skjermen på jobben.

Lesebrettene bruker skjermteknologi som er spesialtilpasset for lesing. Dermed opplever øynene teksten på nesten samme måte som med ei papirbok.

LES OGSÅ: Nettjeneste mot søvnmangel

Lettere å sovne til

Både Apple og Android-folket har jobbet med problemet, men fortsatt er det slik at blått lys ødelegger nattesøvnen.

BEHAGELIG LYS: Lyset fra et lesebrett ødelegger ikke søvnen, slik nettbrett og mobil kan gjøre. Foto: SHUTTERSTOCK/ROMMEL CANLAS/NTB SCANPIX
BEHAGELIG LYS: Lyset fra et lesebrett ødelegger ikke søvnen, slik nettbrett og mobil kan gjøre. Foto: SHUTTERSTOCK/ROMMEL CANLAS/NTB SCANPIX Vis mer


Det viser både forskning og egne erfaringer. Nettbrett eller mobil på sengekanten kan i verste fall føre til at du blir liggende lysvåken til langt ut på morgenkvisten.

Hensikten med å lese på senga er jo ofte å falle i søvn. Mange bruker dette som ren søvnterapi: De velger den kjedeligste bok de kan finne, slik at de sovner raskt.

Med et lesebrett kan du gjøre det samme. I stedet for å stimulere øynene og hjernen, fungerer skjermen søvndyssende.

Med mindre det dreier seg om en kriminalroman som er så spennende at du ikke klarer å legge den fra deg. Men slik er det jo også med en tradisjonell papirbok.

LES OGSÅ: Pass deg for falske e-bøker

Amazon dominerer

Amazon er klart størst på lesebrett med sine Kindle-modeller.

KONKURRENTEN: Kobo har i likhet med Amazon egen bokhandel, og regnes av mange som like bra som Kindle. Foto: KOBO
KONKURRENTEN: Kobo har i likhet med Amazon egen bokhandel, og regnes av mange som like bra som Kindle. Foto: KOBO Vis mer


Det finnes likevel alternativer. En av de mest kjøpte konkurrentene er Kobo.

Det finnes også et lesebrett kalt Kibano, som selges i Norge gjennom bokhandlerkjeden Norli.

Også Sony var store på lesebrett i sin tid, men faset ut produksjonen i 2014.

Dermed står det i realiteten mellom Kobo og Kindle. Siden Kobo selger lite i forhold til Kindle i Norge, velger vi å konsentrere oss om de ulike Kindle-modellene.

På Prisjakt.no finner du en oversikt over de ulike Kobo-modellene med priser og butikker.

LES OGSÅ: Slik får du nattmodus på nettbrettet

Spar penger på å droppe bakgrunnslys

Tidligere fikk nordmenn bare tak i Kindle via Amazons nettbutikk, på flyplasser eller i bokhandlere eller elektronikkbutikker i utlandet.

Nå selges de populære lesebrettene i flere norske nettbutikker, blant dem Multicom, Komplett, Euronics og Dustin.

Det finnes tre typer:

Toppmodellen Voyage har bakgrunnsbelysning, pekeskjerm og elektroniske smartknapper som lærer seg bla-mønsteret ditt. 6-tommers skjerm med 300 ppi oppløsning. Vekten er 205 gram. Lesebrettet for deg som skal ha det beste.

KNAPPER: Du kan både bla på skjermen og med de trykkfølsomme knappene på siden av Voyage. Foto: AMAZON
KNAPPER: Du kan både bla på skjermen og med de trykkfølsomme knappene på siden av Voyage. Foto: AMAZON Vis mer


Pris for standardmodell med WiFi er 2.269 kroner. Med 3G (se nærmere forklaring under) koster den 3.269 kroner. 3G-modellen selges så vidt vi kan se bare av Cyberphoto i Norge.

Bestselgeren Paper White har også 6-tommers 300 ppi-skjerm og innebygd lys. Den mangler imidlertid knapper på siden. men ellers synes de fleste å være enig i at det er liten forskjell på denne og toppmodellen Voyage. Vekten er også den samme. Pris: 1.349 kroner for WiFi, 2.190 kroner for 3G.

Billig-leseren Kindle hadde tidligere bare knapper, men er nå som de andre modellene utstyrt med pekeskjerm. Bakgrunnsbelysningen er derimot droppet. Dermed trenger du lys utenfra for å kunne lese. Skjermoppløsningen er betydelig dårligere enn på Voiyage og Paperwhite: 167 ppi. Dette har likevel ikke all verdens betydning for leseropplevelsen, etter det vi selv har erfart.

Prisen er hyggelige 729 kroner for WiFi. Finnes ikke i 3G-versjon.

Gratis mobilnett over hele verden

Når du kjøper en Kindle med 3G får du gratis mobildata over hele verden. Du betaler dermed ingenting for å laste ned bøkene via mobilnettet, bortsett fra det bøkene selv koster.

GRATISNETT: Amazon gir deg gratis mobilsurfing over hele verden. Men opplevelsen kan ikke sammenlignes med mobil. Foto: TORE NESET
GRATISNETT: Amazon gir deg gratis mobilsurfing over hele verden. Men opplevelsen kan ikke sammenlignes med mobil. Foto: TORE NESET Vis mer


3G-modellene har også innebygd nettleser, slik at du kan lese nettaviser, sjekke Facebook og e-post - helt gratis uansett hvor du er i verden.

Skjermopplevelsen og hastigheten er dessverre langt unna det du får med en mobil eller et nettbrett, så dette må bare sies å være en nødløsning.

LES OGSÅ: Slik overfører du norske bøker til Kindle

Hvor finner jeg bøkene?

Den norske bokbransjen ville i begynnelsen beskytte seg mot det fæle, amerikanske uhyret Amazon. Derfor la de en form for beskyttelse på e-bøkene sine, slik at du ikke kunne lese dem på Kindle.

Dette har de heldigvis sluttet med.

KINDLE-VENNLIG: Det er ikke noe problem å kjøpe norske e-bøker lenger.  Foto: TANUM
KINDLE-VENNLIG: Det er ikke noe problem å kjøpe norske e-bøker lenger. Foto: TANUM Vis mer


I dag tilbyr mange av forlagene bøkene sine i ferdig Kindle-format. Dermed kan du laste dem opp på din Amazon-konto, slik at de dukker opp på Kindle-lesebrettet ditt.

Alternativt kan du bruke programmet Calibre for å overføre bøkene fra PC eller Mac til Kindle-brettet via USB-kabel. Dette programmet gjør også om bøkene slik at de kan leses på Kindle, i fall de bare selges som såkalte ePub-filer.

Likevel går det fortsatt ikke an å lese bøker du har kjøpt via Apples e-bokhandel iBooks på en Kindle.

Slike bøker kan bare leses på iPhone, iPad og Mac.

Du kan også låne e-bøker på bibliotekene. Men disse er foreløpig ikke tilrettelagt for Kindle, og kan bare leses via apper for Android og iOS.

LES OGSÅ: Yotaphone - mobilen med lesebrett-skjerm på baksiden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer