Hvilket lydformat er best?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Hva er fordeler og ulemper med de forskjellige komprimerte lydformatene (f.eks. mp3 kontra WMA)? Er spesielt opptatt av lydkvalitet.

Hvilket format har best lydkvalitet ved lik bitrate (f.eks. 128).

Når det gjelder mp3: blir lydkvaliteten best ved en konstant bitrate(CBR) på 320 eller ved å bruke variabel bitrate (VBR).

Det mest naturlige ville jo vært å høre etter selv, men det er så mange usikre faktorer som lydkort og avspillingsprogram, at jeg vil høre hva du mener.

I tillegg ønsker jeg, som sagt, informasjon om øvrige fordeler og ulemper ved de enkelte formatene.

Hilsen Tobias

Datadoktoren svarer

Hei

Det beste resultatet teoretisk sett, får du med konstant, høy bitrate. Men forskjellen til variabel bitrate er så liten, at de aller færreste vil kunne høre den.

WMA sies å låte bedre enn MP3 ved lavere bitrater.

Men som du selv er inne på, det er best å høre etter selv. Hvordan svakhetene hos de forskjellige komprimerte formatene til syvende sist høres ut, er svært avhengige av to faktorer: Originalmaterialet (hva slags musikk det er) og høyttalerne/rommet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer