Hvilket opptaksformat skal jeg velge?

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes som kjent forskjellige formater, de klart mest aktuelle er DVD+R/RW og DVD-R/RW.

DVD-R/RW var først ute med både brennere og media, og DVD-R går for å være mest kompatibelt med eldre frittstående DVD-spillere. Plater er rimelige og lett tilgjengelige.

DVD-RW er ikke egnet til DVD-video, og krever tidkrevende formattering før platen kan brukes til datalagring.

DVD+R/RW kom senere, men er i ferd med å vinne frem som det dominerende formatet. Første generasjon brennere kan ikke håndtere DVD+R, som er omtrent like kompatibelt med eldre DVD-spillere som DVD-R.

DVD+RW trenger ingen egen formattering, og det er mulig å skrive til sektorer på allerede brente plater. Det gjør at du kan endre enkelte data, som f.eks. rette opp feil i titler på egenproduserte DVD-filmer, uten å måtte kode om, slette og brenne alt på nytt.

DVD-RAM er et tredje format, som ikke lenger er med i konkurransen. Det brukes likevel i en del frittstående maskiner for Video/TV-opptak, og til datalagring. DVD-RAM tåler langt flere overskrivinger, men er mer ømtålig og platen må i en kassett (caddy) for skriving, men kan også tas ut av denne og leses i DVD-spillere.

Ja takk, begge deler

Det er allerede lansert brennere som støtter både + og - formatene. Med en slik brenner står du fritt når det gjelder å velge hva slags plater du vil bruke. Da kan du også helgardere deg hvis du ikke vet hva slags plater DVD-ene dine vil bli spilt i, hvis du skal sende egenproduserte filmer til kunder, slekt, venner eller andre.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer