Hvor bra blir egentlig resultatet?

Vi ønsket å finne ut om kvaliteten nå er så bra at slike lommekameraer kan erstatte videokameraet.

De beste kameraene lager detaljerte og skarpe videoer. Her et eksempel fra Panasonic.
De beste kameraene lager detaljerte og skarpe videoer. Her et eksempel fra Panasonic. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtlige fem kameraer har gatepriser som ligger mellom 2-3.300 kroner, og er relativt like i størrelse og vekt. Oppløsningen ligger mellom 9 og 12 megapiksler, men vi ville ikke lagt så stor vekt på denne i jakten på det riktige kameraet.

Grei bildekvalitet

Alle de fem kameraene tar bilder av grei kvalitet, og alle er utstyrt med 5x optisk zoom. Tregheten som tidligere var noe man måtte leve med på digitale lommekameraer, er ikke lenger noe problem. Samtlige kameraer starter hurtig, og tar bildene så snart du trykker utløseren.

Det er imidlertid en del tekniske forskjeller som er viktig å merke seg, spesielt på brennvidde, skjermer og batterilevetid.

Tabellen under forteller det meste, ytterpunktene er markert med grønt (best) og rødt (dårligst):

Hvor bra blir egentlig resultatet?OPPDATERT: Sony WX1 tar opp lyd i stereo. Vi beklager feilen i tabellen.

Vi kommer tilbake med kommentarer i gjennomgangen av hvert kamera lengre nede på denne siden.

Generelle inntrykk av videokvaliteten

Opptak utendørs i gunstige lysforhold blir overraskende bra med samtlige kameraer. Her kan flere av disse lommekameraene lett erstatte spesialvideokameraer for mange, mener vi.

Når lysmengden avtar blir det vanskeligere, og det oppstår lett forstyrrelser og problemer med fokuseringen, og her ser vi også de største variasjonene fra kamera til kamera.

Lite støy fra Sony
Lite støy fra Sony Vis mer
Mye støy fra Casio
Mye støy fra Casio Vis mer

(artikkelen fortsetter under stillbildene)Imidlertid leverer ingen av kameraene lyd som kan sammenlignes med et gjennomsnittlig videokamera. Alle opptak blir i mono, med unntak av Sonys kamera. Zoom er også en begrensning. Kun ett av kameraene (Sony) kan zoome optisk inntil 5x. De fleste aktuelle videokameraer kan zoome langt mer enn det.

Vi har lagt ved videoeksempler for hvert kamera, men merk at vi har rekomprimert videoene til WMV HD for å spare båndbredde. Mesteparten av kvaliteten er imidlertid bevart, slik at du kan gjøre deg dine egne oppfatninger.

Nikon Coolpix S70

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Med stor, trykkfølsom OLED-skjerm klarer du deg her helt uten fysiske knapper. Kameraet er også enkelt å bruke, og menysystemet er på norsk. Skjermkvaliteten er også helt i toppklasse, men fingeravtrykkene vises svært fort.

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Objektivet stikker aldri ut fra kamerahuset, og det gjør at optikken alltid er godt beskyttet. Lysstyrken er imidlertid svak, og derfor får du klart best resultat når du tar bilder eller filmer i godt lys. Kameraet har også testens svakeste batterilevetid, sannsynligivs henger dette sammen med den store skjermen.

Videokvaliteten får absolutt godkjent, men støy i form av grove korn og fargespill blir raskt framtredende når lysmengden avtar. Lydkvaliteten er også litt under middels i dette selskapet, og når kameraet i tillegg er testens dyreste, havner vi til slutt på en sterk treer på terningen - midt på treet altså.

Videoeksempler Nikon (wmv 36 270 kB)


Bilder og video lagres til minnekort av typen SD(HC) (Secure Digital), og ett minutts HD-opptak beslaglegger rundt 180 MB med standard innstillinger.

Mer informasjon om kameraet.


Casio Exilim EX-FC100

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Dette kameraet ble testet allerede i sommer av DinSide, og vi berømmet allerede den gang den gode videofunksjonen. Ikke bare tar kameraet opp i HD, det kan også ta opp lavoppløst video med inntil 1000 bilder pr sekund! Ved avspilling i normal hastighet (25 bilder pr sekund) får du da utrolig stilige effekter.

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Men nå er det høst, og vi har gått mer i dybden på HD-videobiten, og i sammenligning med de andre klarer Casio seg bra utendørs. Lydkvaliteten er kanskje testens aller beste, med god fylde og få artifakter.

Casio taper imidlertid på et par punkter. For det første er maks brennvidde 37mm, noe som betyr at du må rygge lengre bakover for å få med deg hele motivet enn du må med de andre kameraene. For det andre er lysstyrken lav, i likhet med Nikon-kameraet. Det er enkelt å se på kveldsopptaket, som er testens klart svakeste. Du kan zoome under opptak, men det forringer kvaliteten og bør unngås.

For øvrig et godt kamera som er enkelt å bruke, og du kan boltre deg med haugevis av smarte funksjoner. Norsk menysystem, og akseptabel batterilevetid. Med testens laveste pris får du totalt sett mye moro for pengene. Derfor havner vi til slutt på en klar firer på terningen.

Videoeksempler Casio (wmv 47 486 kB)


Bilder og video lagres til minnekort av typen SD(HC) (Secure Digital), og ett minutts HD-opptak beslaglegger rundt 213 MB med standard innstillinger.

Mer informasjon om kameraet.


Panasonic Lumix DMC-FX60

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Panasonic-kameraet er det eneste i testen som ikke kommer med norsk menysystem, men det er slett ikke vanskelig å betjene. Skjermen har imidlertid litt etterslep, noe som merkes spesielt når det brukes i dunkel belysning.

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Kameraet byr på god vidvinkel (tilsvarende 25 mm), og har et gjennomsnittlig lyssterkt objektiv.

Videoopptakene i dagslys blir meget bra, kanskje i overkant oppskarpet vil enkelte mene, vi synes ikke det gjør noe. Også lydkvaliteten viste seg å bli bra. Innendørs- og kveldsoptakene har langt mindre støy enn både Nikon og Casio, men viste seg å bli litt for mørke med standardinnstillingene. Ved å aktivere funksjonen "intelligent exposure" ble det imidlertid langt bedre.

FX60 er imidlertid det eneste kameraet som ikke tilbyr zooming overhodet i videomodus.

For øvrig et godt kamera med gjennomsnittlig utvalg av funksjoner. Batterilevetiden er testens beste (360 bilder mellom hver lading). Totalt holder dette til en solid firer på terningen.

Videoeksempler Panasonic (wmv 50 358 kB)


Bilder og video lagres til minnekort av typen SD(HC) (Secure Digital), og ett minutts HD-opptak beslaglegger rundt 219 MB med standard innstillinger.

Mer informasjon om kameraet.


Canon Digital IXUS 200IS

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Dette kameraet har vi også testet tidligere, og omtalte det blant annet som tidenes lekreste IXUS. Baksiden av kameraet domineres av en stor, trykkfølsom bredskjerm av god kvalitet, og brukervennligheten er helt i toppklasse.

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Kameraet byr på testens beste vidvinkel, tilsvarende 24 mm, sammen med Sony DSC-WX1. Lysstyrken er middels god.

Middels god har vi også omtalt bildekvaliteten som, i vår fulle test. Videofunksjonen imponerte oss imidlertid mer. Uteopptakene blir meget bra i dagslys, og innendørs ligger de også helt i toppklasse. Lydkvaliteten er også meget bra.

I dårlig lys holder støynivået seg på et moderat nivå, mens kveldsopptakene i rundkjøringen viser en del vertikale forstyrrelser forårsaket av vei- og skiltlys. Du kan zoome under opptak, men det forringer kvaliteten og bør unngås.

Batterilevetiden er testens nest svakeste (240 bilder mellom hver lading), men totalinntrykket av videofunksjonaliteten er så god at vi lander på en femmer på terningen.

Videoeksempler Canon (wmv 54 398 kB)


Bilder og video lagres til minnekort av typen SD(HC) (Secure Digital), og ett minutts HD-opptak beslaglegger rundt 172 MB med standard innstillinger.

Mer informasjon om kameraet.


Sony DSC-WX1

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Testens minste kamera kommer fra Sony, og skiller seg fra de andre på et par områder. For det første benytter det Sonys egne minnekort (MS Pro Duo). Disse kortene er en del dyrere enn standard SD(HC)-kort, men til gjengjeld komprimerer kameraet videoene mye bedre enn konkurrentene. Du klarer deg dermed med kort med mindre kapasitet sammenlignet med de andre, hvis du skal bruke kameraet til videoopptak. Ett minutts HD-videoopptak beslaglegger 64 MB med standard innstillinger.

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Betjeningsmessig er det ikke noe å utsette på Sony, det måtte eventuelt være at symbolene og teksten til tider kan være litt smått. Menyene er lettfattelig oppbygd, og på norsk.

Objektivet utmerker seg med den beste vidvinkelen i testen, sammen med Canon, men like viktig - det er testens mest lyssterke. Det viste seg også i praksis på flere av bildene våre, her trengs det nemlig ikke mye lys for å få skarpe bilder med relativt lite støy.

Og det gjenspeiler seg også på videoopptakene, der Sony parérer all motstand.

Hvor bra blir egentlig resultatet?


Under alle forhold leverer Sony like bra, eller bedre enn de fire andre kameraene. Og med mulighet for 5x optisk zoom er Sony det eneste av disse fem som aspirerer som en seriøs utfordrer for spesialvideokameraer, mener vi. Batterilevetiden er dessuten også i toppklasse, med 350 bilder mellom hver lading.

Videoeksempler Sony (wmv 64 246 kB)


Det eneste vi har å trekke for hva videofunksjonen angår, er at vi opplevde ved et par anledninger at autofokusen stresset litt under dårlige lysforhold, og brukt litt tid på å stille filmen helt skarpt. Det er uansett ikke nok til å frarøve Sony den fullt fortjente utmerkelsen "Beste HD-video", og terningkast 6.

Mer informasjon om kameraet


Les også: Trippeltest - lommekameraer med kraftig zoom

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer