Hvor fort går egentlig en CD-ROM leser?

Det har blitt vanlig å angi lesehastigheten på CD-ROM spillere i forhold til lesehastigheten nødvendig for å lese audio-CDer. Når en leser sies å være 12x, betyr dette at leseren maksimalt kan lese data fra platen 12 ganger så raskt som nødvendig for å lese en musikk-CD (overføringshastigheten ved lesing av audio-CDer er ca. 150 KB/s).

Publisert

Du må å være oppmerksom på at "X" angivelsen på dagens lesere er maksimums-angivelser. Data på en CD er lagret som ett langt spor, som går i en spiral fra innerkant til ytterkant på CDen. Dataene på dette sporet er lagret med samme tetthet hele veien. Det er derfor mye mer data pr. runde CDen gjør i spilleren ved ytterkanten, enn det er ved innerkanten der dataspiralen starter. Dette betyr at CDen må spinne mye fortere rundt når det leses innerst på CDen enn den må gjøre ytterst for å opprettholde konstant overføringshastighet. Dette kalles CLV (constant linear velocity = konstant lineær hastighet). Fysiske begrensninger i leserne gjør at de ikke greier å holde høy nok hastighet innerst til å klare lese-hastigheten de kan oppnå mot slutten av datasporet. Med andre ord kan en leser som selges som en 24X spiller, kanskje ikke greie mer enn 12X på starten av platen. Dette kalles noe misvisende (uttrykket er lånt fra laserdisk spillere) CAV (constant angular velocity = konstant rotasjonshastighet). Rotasjonen er ikke konstant over hele platen, slik som med CAV på en laserdisk, men innen et begrenset område av platen. Siden data alltid lagres fra innerkanten og utover på CD-plater, er dette noe man absolutt bør tenke på, siden de fleste CDer ikke er halvfulle engang. På en typisk CD med 50-100 MB data vil du aldri få utnyttet maksimalhastigheten leseren er oppgitt til!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer