Hvor høy oppløsning trenger du?

Nettopp kjøpt 10-megapiksels lommekamera sier du? Vår påstand er at du aldri vil få glede av mer enn halvparten av dem!

Publisert
Sist oppdatert

Mange tror at de trenger seks megapiksler eller mer for å få optimalt resultat. Et 10x15cm-bilde er det samme som 4x6 inches, og en punkttetthet på 180dpi (dots per inch) er tilstrekkelig for god kvalitet. Det betyr at du trenger (4x180) x (6x180) = 760 x 1040 piksler, eller cirka 0,8 megapiksler! Tar du i ekstra godt med 2 megapiksels bilder, vil du få over 300dpi, og når tettheten blir så høy, er det få eller ingen som klarer å se forskjell.

Hvis du derimot ønsker papirkopier i større utgaver enn dette, må bildene dine ha høyere oppløsning. Resultatet ville ellers blitt uskarpe bilder, gjerne befengt med typiske digitale forstyrrelser, som f. eks kantete konturer.

1,3 megapiksler på 19" skjerm

En moderne PC-skjerm på 19 tommer har oppløsning på 1280x1024 piksler, altså 1,3 megapiksler. En HD-klar TV vil toppen klare å gjengi rundt 2 megapiksler, og det gir som kjent sylskarpe bilder selv på 50" skjermer.

I praksis vil ingen av de ekstra pikslene i bildefilene være synlig på skjermen, med mindre du zoomer inn i bildet eller lager utsnitt. Men høy oppløsning krever også god optikk og en bildebrikke som er kapabel til å håndtere den ekstra informasjonen på en gunstig måte. Det er her de fleste lommekameraene kommer til kort. I praksis kan du derfor oppleve at et bra lommekamera med 5 megapiksels oppløsning tar bilder med bedre detaljgjengivelse enn et dårlig 10-megapiksels kamera.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer