Hvor høy oppløsning trenger du?

Nettopp kjøpt 10-megapiksels lommekamera sier du? Vår påstand er at du aldri vil få glede av mer enn halvparten av dem!

Publisert
Sist oppdatert

Mange tror at de trenger seks megapiksler eller mer for å få optimalt resultat. Et 10x15cm-bilde er det samme som 4x6 inches, og en punkttetthet på 180dpi (dots per inch) er tilstrekkelig for god kvalitet. Det betyr at du trenger (4x180) x (6x180) = 760 x 1040 piksler, eller cirka 0,8 megapiksler! Tar du i ekstra godt med 2 megapiksels bilder, vil du få over 300dpi, og når tettheten blir så høy, er det få eller ingen som klarer å se forskjell.

Hvis du derimot ønsker papirkopier i større utgaver enn dette, må bildene dine ha høyere oppløsning. Resultatet ville ellers blitt uskarpe bilder, gjerne befengt med typiske digitale forstyrrelser, som f. eks kantete konturer.

Selv svære HD-TVer har en oppløsning som ligger rundt 2 megapiksler.
Selv svære HD-TVer har en oppløsning som ligger rundt 2 megapiksler. Vis mer


1,3 megapiksler på 19" skjerm

En moderne PC-skjerm på 19 tommer har oppløsning på 1280x1024 piksler, altså 1,3 megapiksler. En HD-klar TV vil toppen klare å gjengi rundt 2 megapiksler, og det gir som kjent sylskarpe bilder selv på 50" skjermer.

I praksis vil ingen av de ekstra pikslene i bildefilene være synlig på skjermen, med mindre du zoomer inn i bildet eller lager utsnitt. Men høy oppløsning krever også god optikk og en bildebrikke som er kapabel til å håndtere den ekstra informasjonen på en gunstig måte. Det er her de fleste lommekameraene kommer til kort. I praksis kan du derfor oppleve at et bra lommekamera med 5 megapiksels oppløsning tar bilder med bedre detaljgjengivelse enn et dårlig 10-megapiksels kamera.

Hvis du derimot har et speilreflekskamera er sjansene større for at kameraet yter megapikslene større rettferdighet. Derfor kan du beskjære slike bilder kraftig, og likevel få skarpe utsnitt - slik som i eksemplet under:

Her stod vi ca 50 cm unna bien og blomsten, og fotograferte med Sony Alpha 100 med standardobjektivet (18-70mm). Kameraet var stilt i makromodus, og takket være 10 effektive megapiksler kunne vi beskjære bildet å skape et inntrykk av at vi stod langt nærmere.
Her stod vi ca 50 cm unna bien og blomsten, og fotograferte med Sony Alpha 100 med standardobjektivet (18-70mm). Kameraet var stilt i makromodus, og takket være 10 effektive megapiksler kunne vi beskjære bildet å skape et inntrykk av at vi stod langt nærmere. Vis mer


Til slutt: husk at et bilde bestående av mange millioner piksler tar plass, både på minnekort og harddisk. Dessuten vil du merke det godt når du forsøker å overføre bildet til fotobutikken over Internett. Har du treg opplastingshastighet (som de fleste ADSL-kunder har i dag), må du derfor smøre deg med tålmodighet - uten at det gir deg noen ekstra gevinst. Se bare på de innskannede bildene under:

Det øverste bildet består av tre millioner piksler, mens det nederste har bare 800.000 av dem. Klikk på bildet for å se dem i forstørrede utgaver. Ser du forskjell? (FotoKnudsen)
Det øverste bildet består av tre millioner piksler, mens det nederste har bare 800.000 av dem. Klikk på bildet for å se dem i forstørrede utgaver. Ser du forskjell? (FotoKnudsen) Vis mer


Vi har forklart hvordan du kan forminske bildene dine i denne artikkelen.

Les også kommentaren Megapiksel-hysteriet.

Tilbake til testoversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer