Hvor liten kan innmaten i en prosessor bli?

Foreløpig har produsentene av mikroprosessorer og andre komponenter klart å gjøre banene stadig smalere. Nå advarer ledende vitenskapsmenn mot at grensen snart er nådd. Vil utviklingen stoppe opp?

Hvor liten kan innmaten i en prosessor bli?
Publisert

I de siste 30 årene har grensene stadig blitt flyttet, og prosessorene har hele tiden blitt kraftigere, mindre og billigere. Antallet transistorer pr flate har blitt fordoblet hvert tredje år og den totale ytelsen har fulgt samme mønster. Men naturen setter grenser for hvor langt utviklingen i denne retningen kan gå.

Mot ustabilitet

Det er fremdeles mulig å krympe formatene videre. I dag ser vi at alle de fremste produsentene er i ferd med å gå over til en teknikk som tillater dimensjoner ned til 0,18 mikrometer. Dette gjelder både Intel, AMD og Motorola. Etter dette er det fremdeles rom for ytterligere forminskning, men så nærmer grensen seg raskt.

Problemet er at når dimensjonene på transistorene inne i prosessoren går ned mot 100 atomer og lavere, så begynner det å oppstå interessante termodynamiske fenomener. Resultatet er ustabile formasjoner i materialet, som igjen fører til ustabile funksjoner - og hele kretsen blir ubrukelig.

Dette skyldes på den ene siden at teknikken for kontrollen av brikkematerialet ikke lenger er tilstrekkelig. Samtidig er selve materialet ikke lenger brukbart til å fungere som brytere, når det er snakk om så små dimensjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer