Hvor raskt minnekort trenger du?

Minnekort finnes i mange varianter og prisklasser - hva passer til hva?

8 GB minnekort på 8 byte magnetisk core-minne fra 60-tallet. Foto: Creative Commons
8 GB minnekort på 8 byte magnetisk core-minne fra 60-tallet. Foto: Creative Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SD-kort har vært i bruk siden år 2000, men har gjennomgått en formidabel utvikling både i kapasitet, hastighet og pris. Til å begynne med var det snakk om kapasiteter målt i MB (MegaByte), i dag snakker vi om 1000 ganger større kapasitet - 64 GB er nå alment tilgjengelig.

Betegnelsen SD betyr Secure Digital og var i sin tid (1999) et initiativ fra SanDisk, Matsushita og Toshiba for et lagringsmedium som støttet DRM (Digital Rights Management) og SDMI (Secure Digital Music Initative). Ingen kan vel si at disse egenskapene ble noen stor suksess, men kapasiteten og formfaktoren gjorde susen.

Stadig raskere kort

Til å begynne med var skrive og lesehastigheten relativt beskjeden, men mer enn tilstrekkelig for de bruksområdene det var snakk om. Antallet megapiksler i kameraer var ikke så stort, og videokameraer brukte fremdeles DV-kassetter.

Hastigheten har vært oppgitt i et antall 'x' som er en referanse til CD-ROM og standard lesehastighet for musikkavspilling på 150 kByte/sek.

Et SD-kort med 66x hastighet skal da kunne skrive og lese med 10MB/sek eller 80 Mbit. CD-ROM referansen er da på 1,2 Mbit/sek.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer