Hvor små blir prosessorer?

Stadig mindre elementer - tar det slutt?

Publisert
Sist oppdatert

En nanometer er veldig smått, det er en milliarddels meter - og det er måleeneheten som brukes når man skal beskrive produksjonsteknikken som brukes i de nyeste prosessorene.

Hvor lite det er snakk om er ikke lett å forestille seg bare ut fra tallet, men noen bilder kan hjelpe. Et vannmolekyl er litt mindre enn en nanometer (nm), mens et menneskehår er 100 000 nm tykt. Synlig lysbølger er i området 400 - 700 nm.

Forskjellen på et menneske av normal høyde og ett som er krympet til en nanometers høyde, tilsvarer forskjellen på en normalt menneskehøyde og tre ganger avstanden fra jorden til månen ...

Les også om Intels utviklingsplan: Tick & Tock

Mer småtteri

Dagens prosessorer er bygget opp av celler som måler 45 nm, denne teknikken har vært i bruk helt siden 2007 og det er solgt mer enn 200 millioner av disse prosessorene. Morgendagens prosessorer med 32 nm teknologi er allerede i produksjon hos Intel for levering i fjerde kvartal 2009. Les også: Intel med Core i7-prosessorer til bærbare.

På utviklerkonferansen i San Francisco i september 2009 ble det for første gang vist en silisiumplate med fungerende brikker produsert med 22nm teknikk. Dette var testkretser, både SRAM minne og logikk-kretser for bruk i kommende prosessorer, som evalueres med tanke på ytelse og pålitelighet før ordinær produksjon kan settes i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer