Hvordan blir USB 3.0?

Vi snakker om en helt ny verden...

Publisert
Sist oppdatert

For drøyt et år siden skrev vi en artikkel om USB 3.0 og bakgrunnen for denne standarden samt et tilbakeblikk på tidligere populære standarder som ikke lenger er i bruk.

Her kan du lese bakgrunnshistorien om PC-tilkoblingene.

Men selv om det har gått over et år, er USB 3.0 fremdeles ikke tilgjengelig, men det nærmer seg med stormskritt. Spesifikasjonen har blitt ferdig definert og vi vet nå konkret hva vi har i vente på de aller fleste områder.

Hastighet og kompatibilitet

Hovedpoenget med USB 3.0 er å øke hastigheten, dette ligger i navnet SuperSpeed USB. Hastigheten blir omtrent tidoblet, fra 480 Mbit/sek til 5 Gbit/sek. Da er det ikke lenger kabelen som er flaskehalsen når du bruker eksterne harddisker eller andre lagringsmedier.

Hastigheten vil dessuten være høy nok til å håndtere SSD-disker (flashbaserte, uten roterende plater), siden den effektive hastigheten i teorien er beregnet til å nå 300 MBytes/sek. Dagens beste og dyreste SSD-disker opererer i området rundt 200 MBytes/sek., så det er enda litt å gå på.

Vi så med USB 2.0 at forskjellen mellom teoretisk overføringshastighet og det man oppnår i praksis har vært ganske stor. USB 2.0 har vært raskest på papiret, mens FireWire har vært klart mest effektiv i praksis til tross for "dårligere" spesifikasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer