Hvordan er det mulig?

Normale CD-plater blir produsert i et eget CD-trykkeri. Små hull i et plastlag på CDen avslører et reflekterende lag. Avhengig av om leselaseren reflekteres eller ikke, blir det lagret en null eller én på CDen. CD-R benytter et fotosensitivt materiale som smeltes under skrivingen.

Publisert

Hele prosessen med å skrive til en CD-R-plate er permanent av natur, og det er temmelig sikkert at det ikke vil komme noen ny teknologi som vil endre på dette. Materialet i CD-R-platenes reflekterende lag består av cyanin og pthalocyanin. Disse stoffene er ikke ukjent for fotobransjen, så det er helt naturlig at selskaper som Kodak og Fuji lager CD-R-plater.

En CD-brenner har to styrker på laseren. Den sterkeste varmer opp et punkt på platen så det blir lysabsorberende eller gjennomsiktig. De punktene som ikke påvirkes forblir reflekterende.

CD-RW er enda mer avansert og bruker et dielektrisk metallbelegg som databærer. I motsetning til magneto-optiske disker, er dette belegget ikke magnetisk. Belegget blir snarere endret fra krystallinsk til ikke krystallinsk. Når belegget er krystalinsk, reflekteres laseren og omvendt.

CD-RW har tre styrkegrader på laseren. Den sterkeste skriver og gjør om bit-området til ikke-krystallinsk. Den mellomste går motsatt vei og gjør belegget krystallinsk og dermed reflekterende igjen. Som vanlig benyttes den svakeste styrkegraden til lesing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer