Hvordan lage grafikk av skjermbilder?

Publisert

Spørsmål:

Hallo!Jeg lurte på hvilket program man kan bruke til å lage grafikk av skjermbilder med? Det er jo mye enklere å forklare med bilder. Mvh.Fast leser av Doktoren!

Datadoktoren svarer:

Å ta skjermbilder av dialogbokser og hele skjermer er et ypperlig virkemiddel for å forklare datatekniske problemstillinger i ulike sammenhenger.

I utgangspunktet trenger du ikke noe spesielt program for å ta et skjermbilde. Trykker du PrintScreen-tasten på tastaturet (på noen tastaturer er tasten merket PrtScrn), vil Windows legge skjermbildet på utklippstavlen, og du kan deretter lime inn skjermbildet med Rediger-menyen/Lim inn i eksempelvis Word.

Noen knepHvis du bare er på jakt etter det aktive vinduet, f.eks. en dialogboks, og ikke hele skjermen, kan du trykke Alt+PrtScrnHvis du skal legge skjermbildet ut på Internett, må antall bildepunkter ofte reduseres. Bruker du f.eks. Photoshop eller Paintshop Pro, kan det være lurt å bruke filteret Unsharp Mask (sjekk tips nr. 2 i denne artikkelenDe aller fleste skjermbilder kan lagres som GIF med 16 eller 32 farger med godt resultat. Dette gir mye mindre filer. Dette gjelder også hvis bildene skal inn i et Word-dokument. Forskjellen i størrelsen på dokumentet er gigantisk i fohold til å bare trykke PrtScrn og lime inn i Word direkte. Sjekk for øvrig denne artikkelen for mer informasjon om å komprimere bilder."Skjermdumpkongen"Skal du ta mange skjermbilder, er det ett grafikkprogram som gjør jobben aller best, og det er Jasc Paintshop Pro. Dette programmet har en lang rekke menyvalg for å kontrollere hvordan skjermbildene skal tas, og du kan f.eks. klippe ut et lite område på skjermen og få det frem i Paintshop direkte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer