Hvordan oppgradere BIOS

Alle PCer har en BIOS. I disse dager med introduksjonen av Windows 98, er det mange som trenger å oppgradere BIOSen sin. Hvordan kan du oppgradere BIOSen og er det egentlig farlig?

Foto: Oliver/Erik
Foto: Oliver/Erik Vis mer
Publisert

BIOSen er et sett med programvarerutiner som befinner seg permanent på hovedkortet i alle PCer. Uten BIOSen vil aldri maskinen kunne starte, eller gjøre noe som helst for den saks skyld.

Opprinnelig befant BIOSen seg i en ROM-brikke (derav ROM BIOS) og kunne bare oppgraderes ved å bytte denne brikken. Derfor var det heller ikke vanlig å foreta slike oppgraderinger. På nye Pentium-maskiner benyttes det en mer avansert ROM-brikke som kalles Flash EEPROM (EEPROM er en forkortelse for Electrically Eraseable Programmable Read Only Memory). Det gjør at BIOSen kan oppgraderes fra en datafil.

Hvordan oppgraderer du?

Først og fremst må du få tak i en nyere versjon av BIOSen til akkurat ditt hovedkort. Det er meget viktig at du finner riktig BIOS! Hvis du oppgraderer med feil BIOS, er det en meget stor sjanse for at hovedkortet aldri starter igjen. Den beste kilden for nye BIOS er hjemmesiden til PC-produsenten på Internett. Hvis du ikke finner noe der, kan du prøve produsenten av hovedkortet. Ta kontakt med PC-leverandøren for å finne ut den nøyaktige modellbetegnelsen på hovedkortet. Kanskje har leverandøren allerede en ny BIOS klar eller kanskje de vet hvor på nettet du finner den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer