Hvordan skanne magasinbilder?

Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg har forsøkt å skanne bilder fra trykksaker, men resultatet blir elendig! Jeg forsøkte å skanne inn et bilde i nesten A4 format, og brukte oppløsningen 100 dpi, som skal være tilstrekkelig for visning på skjerm med 800X600 oppløsnig.

Jeg fikk en rekke små firkanter i bildet, nesten som "raster" i avisbilder. Orginalbildet var bra, men det ferdige bildet ble ikke bra med alle disse grove rastene. Det finnes en fuksjon ved innskanning som heter descreen som skal fjerne disse, men det hjalp ikke noe særlig. Hva forårsaker disse problemene? Er det skanneren, styreprogrammet (TWAIN) til skanneren, eller det bildeprogrammet?

Avd.ing. Sven Roar Odenmarck

Datadoktoren svarer

Dette problemet har sammenheng med at magasinbilder har et rutemønster (raster) som kommer i konflikt med bildepunktene skanneren registrerer. Skanneren har nemlig også et rutemønster (oppløsningen), og disse to mønstrene kommer i konflikt med hverandre.

En OK løsningDu nevner descreen-funksjonen i spørsmålet ditt. Dette er en funksjon i skannerprogrammet som prøver å glatte ut ujevnhetene med et slags filter. Dette fungerer bare unntaksvis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer