Hvordan vi tester harddiskene

Dagens harddisker er på mange måter ganske like. De installeres likt, de fungerer godt sammen og de er alle sammen veldig mye mer driftssikre enn vi er vant til fra tidligere disker. Det eneste som virkelig skiller på dagens harddisker er kapasitet og ytelse.

Publisert

Kapasiteten er lett å finne ut av. For å få en mest mulig korrekt verdi, starter vi FDISK og noterer ned hvilken størrelse den rapporterer. Harddisk-produsentene har nemlig en stygg tendens til å oppgi 1 MB som 1 000 000 bytes istedenfor 1 048 576. Det samme gjelder 1 GB som oppgis som 1 000 000 000 bytes istedenfor 1 073 741 824 bytes som er helt nøyaktig. Dette skyldes at 1 KB er 1024 bytes, 1 MB er 1024 KB og 1 GB er 1024 MB.

Vi tester med egenutviklet program

Vi benytter vårt eget MediaTest-program som vi bruker i alle våre tester av lagringsmedia. Det har en skrivetest, en lesetest, en aksesstidstest og en kombinasjonstest.

Alle harddiskene blir partisjonert i en stor partisjon som deretter formatteres med FAT32. Siden vi tester med Windows Me, er FAT32 det eneste alternativet som håndterer dagens harddisker i ett stykke.

Vi starter testen av hver harddisk med å kjøre skrivetesten på en helt tom disk. Denne testen skriver en fil som er inntil 4 GB stor til disken og måler hvor mye som blir skrevet pr. tidsenhet. Filstørrelsen kan dessverre ikke overstige 4GB siden FAT32 ikke håndterer dette. Det skyldes at feltet for størrelse i filkatalogen er 32-bit og derfor ikke kan inneholde en større verdi. Selve FAT32-strukturen burde ikke ha noen problemer med dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.