Hvordan virker USB?

USB er i vinden om dagen. Endelig ser vi at produktene begynner å komme. Det henger sammen med at Windows 98 er nært forestående. Det er nemlig først i Windows 98 at USB virkelig lever opp til forventningene med ekte Plug & Play mens PCen er i drift.

Hvordan virker USB?
Publisert

USB er en forkortelse for Universal Serial Bus og har en rekke fordeler fremfor vanlige serie- og parallellporter. Tanken bak USB er at du skal kunne ta en hvilken som helst USB-enhet, koble den til og vips så er den i drift. En USB-port kan forgrenes til å støtte hele 127 enheter. USB-portene er både raskere, billigere og enklere enn serie og parallellportene som de erstatter. Du trenger ikke å vite noe om tekniske detaljer som IRQ, UART, FIFO-buffer etc. Alle maskiner som har vært i salg de siste to årene, har mer eller mindre støtte for USB.

USB er en del av brikkesettet i PCen din. De fleste PCer er utstyrt med to USB-porter. Ved hjelp av små bokser (USB-huber), kan disse forgrenes til flere enheter. Siden USB-tilknytningen er en standard del av hovedkortet, trenger du ikke å kjøpe et dyrt tilleggskort for å koble til USB-enheter. I tillegg kan USB levere 5 volt spenning til en del strømsvake enheter og du slipper å benytte klumpete strømforsyninger til disse enhetene.

USB skal etterhvert knytte opp alle enheter med liten til middels krav til hastighet. USB har to hastigheter. Den ene som er beregnet på trege enheter som mus og tastaturer, sender med 1500 bit pr. sekund (bps), den andre er vesentlig raskere og gir deg hele 12 Mbit pr. sekund. Det er faktisk raskere enn de fleste nettverkskortene som er i bruk i dag. Det finnes da også spesielle USB-kabler som gjør det mulig å koble sammen to eller flere maskiner til et lite lokalnett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer