Hvorfor 1366 x 768 på TVer?

Publisert
Sist oppdatert

Hei!

Jeg har et spørsmål som jeg hittil ikke har funnet noe fornuftig svar på. Hvorfor i all verden har de fleste LCD- og plasma-TVer oppløsningen 1366x768? De to HD-oppløsningene som kommer er jo 1280x720 og 1920x1080.

Så en TV med 1366x768-oppløsning vil dermed alltid måtte skalere bildet, noe som vil føre til forringet kvalitet. Hvorfor leverer ikke TV-fabrikantene apparater som passer til det signalet de skal vise? Håper dere kan svare på dette.

Hilsen Sindre

Datadoktoren svarer

Hei!

Det er jo et interessant spørsmål, og ikke minst intrikat nok til at jeg slo hodet sammen med en av mine kolleger i vårt søsternettsted Dingz.no, som jo vasser til ølmagen i TV-tester.

La oss først se på en av hovedforskjellene mellom for eksempel en LCD TV og en LCD monitor. TVen har noe som kalles overscan (vi kjenner dessverre ikke til noe godt norsk ord for dette), og det er noe alle TVer har, såvidt vi vet uten unntak (selv om noen modeller lar deg slå den av i visse situasjoner, som for eksempel når man kobler til en PC).

Overscan er egentlig en etterlevning fra de eldste TV-apparatene, der det var en nokså flytende grense som gikk når det gjaldt akkurat hvor mye de viste av bildet. Så for at ikke for mye av hovedbildet skulle bli kuttet vekk av dårlige TVer ble det sendt ekstra bildemateriale rundt for å "fylle ut". Det er dette ekstrabildet som kalles overscan, og det eksisterer fremdeles, selv på HDTV-sendinger (selv om dens funksjon har endret seg litt).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer