Hyperrask grafikk fra Nvidia

Nvidia lanserte onsdag grafikkbrikkeserien GeForce 6. Grafikkbrikkene parkerer alt annet i uavhengige tester.

Publisert
Sist oppdatert

Alt tyder på at Nvidia med den nye grafikkbrikkeserien GeForce 6 har gjort et kjempesprang når det gjelder grafikkytelse. Selskapet lanserte onsdag brikkene GeForce 6800 og 6800 Ultra. Skjermkort basert på GeForce 6800 ventes å komme på markedet innen 45 dager fra Nvidias partnere.

Ny minneteknologi

Hyperrask grafikk fra Nvidia


Nytt i brikkene er blant annet en superskalar arkitektur med inntil 16 instruksjonsrør og støtte for GDDR3-minne, noe som ifølge selskapet skal gi mer enn dobbelt så høy ytelse som den raskeste av dagens grafikkbrikker fra Nvidia.

De nye brikkene skal være de første som støtter DirectX 9.0 Shader Model 3.0, som skal gi gi svært realistiske, filmaktige effekter, men også mye annen ny funksjonalitet som skal gjøre grafikken mer realistisk.

GeForce 6-serien har en innebygd, programmerbar videoprosesseringsmotor med støtte for koding og dekoding av MPEG, samt støtte for dekoding av Windows Media Video 9. Også TV-omkoderen er bygget inn i brikken. Denne har blant annet støtte for HDTV.

Brikkene, som produseres av IBM ved hjelp av en 130 nanometers prosessteknologi, inneholder mer enn 220 millioner transistorer. De er primært designet for PCI Express x16, men støtter også AGP 8x. Minnegrensesnittet er på 256 bit og har i Ultra-utgaven en båndbredde på 35,2 GB/s.

Flere utgaver

Hyperrask grafikk fra Nvidia


De vesentligste forskjellene på GeForce 6800 og GeForce 6800 Ultra er antallet instruksjonsrør (pipelines) og størrelsen og typen minne. Den vanlige 6800-utgaven vil ha 12 instruksjonsrør og vil normalt leveres med 128 MB DDR-minne. Ultra-utgaven skal ha 16 instruksjonsrør og vil normalt leveres med 256 MB GDDR3-minne.

De nye grafikkbrikkene leveres allerede til produsentene skjermkort, PC-systemer og spillutviklere. Slutt brukerne må som nevnt vente opptil 45 dager til før skjermkort med GeForce 6800 eller 6800 Ultra kommer i butikken. Kundene bør være klar over at GeForce 6800-baserte skjermkort vil være svært strømkrevende. Nvidia anbefaler at PC-ene er utstyrt med en strømforsyning som kan levere minst 480 watt.

En rekke maskinvareorienterte nettsteder, blant annet Hardware Analysis, AnandTech og Tom's Hardware Guide, har testet tidlige utgaver av skjermkort med de nye brikkene. Alle er nærmest ekstatiske i sine omtaler og kaller brikkene for blant annet "insanely fast". I en rekke tester hvor GeForce 6800 Ultra-skjermkort sammenlignes med ATI Radeon 9800 XT, er det Nvidia-baserte skjermkortet mer enn dobbelt så rask som det ATI-baserte, som riktignok er flere måneder gammel. Snart vil ATI komme med brikken som foreløpig kalles R420, og da er det mulig at ATI igjen inntar tronen.

Hentet fra vårt søsternettsted, digi.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer