Hysj på harddisken

Harddiskene dine lager vibrasjoner og lyd enten de jobber eller hviler, og dette er en undervurdert kilde til støy. Og akkurat som kabinettviftene vil du helst ha dem hengende i løse luften.

Publisert
Sist oppdatert
Hysj på harddisken


Harddisken er liksom noe du ikke slipper unna med. Du kan ha vifteløs strømforsyning, vifteløst grafikkort, vannkjøling eller verdens stilleste kabinettvifte; men du kan ikke hindre harddisken i å spinne. I hvert fall om du er interessert i en PC som virker.

Harddisker bidrar til den totale maskinstøyen med tre ting:
Lyd når uvirksom
Lyd ved søk, lesing eller skriving
Lyd på grunn av vibrasjoner

Når disken er uvirksom, altså ikke leser, skriver eller søker, høres som regel kun en susende lyd fra harddisken. Denne lyden er det egentlig ikke så mye å gjøre med, unntatt å bytte ut hele disken selvfølgelig... og det koster jo penger. Heldigvis har de fleste harddisk-produsenter tatt inn over seg økende etterspørsel av støysvake disker, men visse modeller er klart foretrukket i entusiastmiljøet.

Lyd ved søk, lesing eller skriving er en mer knatrende lyd som kommer av at harddiskens lesehodet beveger seg fort. For noen harddisker er det mulig å manuelt stille på forholdet mellom ytelse og støy, men for det fleste disker er det ytelsen som står i fokus.

Vibrasjonene er kanskje den mest undervurderte kilden til datamaskinstøy. Spesielt flere harddisker i samme kabinett kan lett lage "humming" som forplanter seg ut i kabinettet. Forskjellige frekvenser på forskjellige disker gjør at lyden stiger og synker i intensitet, og dette kan være ganske så irriterende.

Opphengt, eller i boks?

Tidligere har vi oppfordret deg til å bruke gummi. Nå gjør vi det igjen.

NoiseControl NoVibes
NoiseControl NoVibes Vis merHer en en kjekk sak som kan settes i en 5.25" brønn. Den har plass til en vanlig harddisk hengt opp i solide gummistrikker. En slik løsning koster typisk et par hundrelapper, og kan kjøpes i de fleste butikkene som selger datautstyr.

Harddisken skrus fast i ramma, med gummi som et vibrasjonsisolerende lag mellom disk og kabinett
Harddisken skrus fast i ramma, med gummi som et vibrasjonsisolerende lag mellom disk og kabinett Vis mer

Det høres kanskje litt for enkelt ut, men å henge opp disken er det som gir aller best effekt på støynivået. Vibrasjonene elimineres og knatrelydene ved disksøk reduseres betraktelig. Men det er et par ulemper også. For det første må du ha en ledig brønn eller to. For det andre havner disken i en del av kabinettet som tradisjonelt har dårlig luftgjennomstrømning, så hvis du har en disk som blir veldig varm må du kanskje ha en vifte til å blåse på den i tillegg. Og da er du like langt.


Moderne kabinetter lar nå gjerne diskene hvile på gummiknotter. Det er bedre enn ingenting, og så avgjort mer plassbesparende enn å henge opp diskene i strikker. Det blir som alltid en kamp mellom behovet for ytelse og effektivitet mot behovet for fred og ro.

Hvis du er litt Reodor Felgen så går det lett å mekke noe selv også. Vi har sett harddisker hengt opp med godt hell i alt fra rørleggerpakninger til sykkelslanger.

En annen løsning er å sperre disken inne i en boks, som igjen settes inn i kabinettet ditt. Dette er i og for seg en god ide, men pass på. For det første vil du jo IKKE ha en løsning som støyer mer, altså bruker en ekstra vifte til å kjøle ned disken. Og har du en disk som lett blir varm er det fare for overoppheting i en slik boks. Men når det er sagt: en god boks kombinert med en disk som ikke avgir så mye varme kan gi meget godt resultat.

For mange disker?

For å begrense støyen er det også lurt å revurdere antallet harddisker du har stappet inn i kabinettet ditt. Ideelt sett skal du bare ha en. Er du en av dem som trenger høy ytelse og mye plass, bør to være nok. For data du ikke aksesserer så ofte så er det kanskje en ide å anskaffe seg en ekstern disk eller diskkabinett, slik at du kan skru den av når det ikke er behov for den.

Som nevnt i vår harddisk-guide så har vi jo også 2.5" disker, primært lagd for bærbare PCer. Disse er mer støysvake enn 3,5 tommerne, men er dessverre dyrere og har ikke så god ytelse. Likevel: har du en fet lommebok, ikke så stort behov og er allergisk mot harddisklyder, er det kanskje for tiden det beste alternativet i kampen mot PC-støyen.

Les mer om hvordan du kan redusere PC-støy!

(Første gang publisert 2006, oppdatert 14. august 2008)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer