Hysj på harddisken

Harddiskene dine lager vibrasjoner og lyd enten de jobber eller hviler, og dette er en undervurdert kilde til støy. Og akkurat som kabinettviftene vil du helst ha dem hengende i løse luften.

Publisert
Sist oppdatert

Harddisken er liksom noe du ikke slipper unna med. Du kan ha vifteløs strømforsyning, vifteløst grafikkort, vannkjøling eller verdens stilleste kabinettvifte; men du kan ikke hindre harddisken i å spinne. I hvert fall om du er interessert i en PC som virker.

Harddisker bidrar til den totale maskinstøyen med tre ting:Lyd når uvirksomLyd ved søk, lesing eller skrivingLyd på grunn av vibrasjoner

Når disken er uvirksom, altså ikke leser, skriver eller søker, høres som regel kun en susende lyd fra harddisken. Denne lyden er det egentlig ikke så mye å gjøre med, unntatt å bytte ut hele disken selvfølgelig... og det koster jo penger. Heldigvis har de fleste harddisk-produsenter tatt inn over seg økende etterspørsel av støysvake disker, men visse modeller er klart foretrukket i entusiastmiljøet.

Lyd ved søk, lesing eller skriving er en mer knatrende lyd som kommer av at harddiskens lesehodet beveger seg fort. For noen harddisker er det mulig å manuelt stille på forholdet mellom ytelse og støy, men for det fleste disker er det ytelsen som står i fokus.

Vibrasjonene er kanskje den mest undervurderte kilden til datamaskinstøy. Spesielt flere harddisker i samme kabinett kan lett lage "humming" som forplanter seg ut i kabinettet. Forskjellige frekvenser på forskjellige disker gjør at lyden stiger og synker i intensitet, og dette kan være ganske så irriterende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer