Hyundai A5000

Er dette Norges billigste kamera, og enda viktigere: Tar det gode bilder?

Hyundai A5000
Publisert
Sist oppdatert
Kameraet byr på overraskende mange innstillinger. Det er derfor tydelig at Huyndai mener alvor med modellen, i et prissegment som tidligere var forbeholdt tulleprodukter.


For en som har testet hundrevis av modeller siden den spede starten for digitale fotografiapparater, er det nærmest absurd å se hva du får for pengene i dag, sammenlignet med for få år siden.

For ikke å glemme alle analysene av kvaliteten på bilder tatt med kameraer til 10 000 kroner på begynnelsen av 2000-tallet, som i dag nærmest kan sammenlignes med den du får fra kurante webkameraer.

Billig-billigere-billigst

I dag er det fullt mulig å få gode kameraer til godt under tusenlappen, og nylig datt bunnen ut av lavprissegmentet, med lanseringen av Huyndai A5000.

Hyundai A5000


Kameraet, som blant annet byr på 5 megapiksels oppløsning fra en CMOS bildebrikke, video i VGA-oppløsning, og en 2,4" skjerm på baksiden, koster veiledende den nette sum av 395 kroner, merverdiavgiften inkludert.

Huyndai er ny på det norske kameramarkedet, og importør Hattelco har tatt inn flere modeller. Samtlige tilhører lavprissegmentet, og DinSide Data kommer med tester av flere av dem fremover. Først ut er altså denne ekstremt billige A5000-modellen.

De åpenbare manglene

Kameraet har en typisk lommestørrelse og vekt, og huset er naturlig nok i plast. Imidlertid er det først og fremst mangelen på optisk zoom som virkelig vitner om at dette er en billig modell. Du kan riktig nok zoome inntil 4x, men kun digitalt, noe som betyr uskarpe bilder:

Digital zoom i praksis: Ingen flere detaljer, bare forstørret og utvasket.
Digital zoom i praksis: Ingen flere detaljer, bare forstørret og utvasket. Vis mer


Mer om bildekvalitet senere i denne artikkelen.

Brennvidden tilsvarer 39 mm, noe som betyr at du må belage deg på å rygge bakover for å fange brede motiver. Autofokus finnes heller ikke. På siden er en bryter som lar deg velge mellom uendelig (alt over 1,5 meter) og makro-modus (fra 60 cm til 1,5 meter).

Overraskende oppdagelser

På baksiden sitter en relativt stor skjerm på 2,4 tommer, og knapper for å styre innstillingene til høyre. Skjermen har god fargegjengivelse, men oppløsningen er en del lavere enn på nye, dyrere modeller. For fem år siden hadde den vært helt gjennomsnittlig på et kamera til 3000 kroner...

Hyundai A5000


Menyene er oversiktlige og greie nok, men norsk språk er som ventet ikke på plass. Engelsk blir dermed førstevalg for de fleste, men det er flere språk å velge mellom.

Kameraet byr på overraskende mange innstillinger. Du kan for eksempel styre ISO-følsomheten (100, 200, Auto), eksponering, hvitbalanse, oppløsning og farger, og kameraet har dessuten både blits, selvutløser - og videomodus. Det er derfor tydelig at Huyndai mener alvor med modellen, i et prissegment som tidligere var forbeholdt tulleprodukter.

A5000 drives av to små AAA-batterier, og har for øvrig 16 MB internminne som kan utvides med et helt vanlig SD-kort med inntil 4 GB kapasitet. Kortet skyves ganske enkelt inn i spalten under kameraet, en løsning vi gjerne hadde satt også på andre kameraer.

Hyundai A5000


På toppen sitter utløseren og av/på-knappen, og det er egentlig alt man behøver å vite for å sette i gang.

I bruk

Siden kameraet mangler både zoom og autofokus, blir reaksjonstiden på utløseren lik hver gang. Den er ikke veldig imponerende, det tar ca ett sekund fra du trykker ned knappen til bildet blir tatt. Så her gjelder det å holde kameraet rolig! Vi savner en utløserlyd når bildet blir tatt, men dette lærer man seg fort.

I løpet av vår test tok vi rundt 80 bilder før batteriene måtte byttes. Kameraet var imidlertid brukt før vi mottok det, og indikatoren viste ikke full kapasitet da vi overtok det. Huyndai opplyser ikke noe om hvor mange bilder du kan ta, men dette vitner om et moderat batteriforbruk.

Bildene overfører du enkelt til datamaskinen ved hjelp av den medfølgende mini-USB-kabelen. Når tilkoblingen er opprettet, får du spørsmål om hva som er formålet. Her kan du blant annet velge å bruke kameraet som webkamera! Det er en smart tilleggsfunksjon som er midt i blinken for målgruppen, tror vi.

>> Les videre: Bildekvalitet, videokvalitet og konklusjon

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer