Kampen om kunstig intelligens er for alvor i gang.
Tirsdag presenterte Microsoft en ny versjon av sin søkemotor basert på den samme teknologien som den virale chatboten ChatGPT, bare dager etter at flere brukere oppdaget den ved en tilfeldighet.

- Jeg fikk hakeslepp
- Dette er en ny dag for søk, sa Microsofts toppsjef Satya Nadella på et arrangement i selskapets hovedkvarter tirsdag. Konserndirektør Yusuf Mehdi lover at «Bing skal bli «din KI-drevne robot for nettet», skriver NTB.
Google har hatt en dominerende posisjon på søk i flere tiår. I desember 2022 var markedsandelen på 84 prosent, mot rundt 9 prosent på Microsofts Bing-søkemotor, ifølge tall fra Statista.
To moduser
I «Nye Bing», som Microsoft kaller det, kan du stille spørsmål på så naturlig språk som mulig. Når du gjør et søk, vil du få opp søkeresultater på venstre side, men med AI-genererte svar på høyre side.
Så finnes det også en egen «chatmodus», hvor du kan chatte direkte til Bing-chatboten og stille spørsmål i et brukergrensesnitt som i ChatGPT.

I motsetning til ChatGPT, kan imidlertid nye Bing hente ut informasjon om nylige hendelser, skriver The Verge. En av begrensningene til OpenAIs løsning har vært at den ikke er oppdatert siden 2021.
Microsoft sier de bruker nestegenerasjons språkmodell fra OpenAI som skal være kraftigere enn ChatGPT. I bunnen ligger ny teknologi selskapet kaller for «Prometheus Model». Blant fordelene med denne skal være mer relevante søkeresultater sammen med en tryggere brukeropplevelse, ifølge selskapet.

Vil stoppe jukset
Venteliste for full tilgang
Nye Bing er tilgjengelig nå i en begrenset utgave. Foreløpig er det bare mulig å stille noen forhåndsdefinerte spørsmål. Det er også mulig å sette seg på venteliste for å få tilgang til den nye søkemotoren raskere.
Microsoft forventer å rulle ut den nye tjenesten i løpet av de neste ukene.
I tillegg til nye Bing, lanserer Microsoft også nye AI-funksjoner til nettleseren Edge. Med funksjonen «chat» kan du få en oppsummering av en nettside eller et dokument du leser, mens «compose» fungerer som en skrivrassistent, hvor du kan få hjelp til å generere e-poster, innlegg til sosiale medier og så videre.

Chatbot ble rasistisk nettroll
Microsoft har investert penger i selskapet bak ChatGPT, Open AI, siden 2019, og har også eksklusive rettigheter til å bruke teknologien.
Det er ikke første gang Microsoft prøver seg på en chatbot. I 2016 lanserte de Twitter-boten «Tay», som selskapet ble tvunget til å stoppe knapt et døgn fordi den begynte å hylle Adolf Hitler.
Google svarer med «Bard»
Seinere onsdag skal Google vise fram sitt alternativ til OpenGPT, kalt Bard.
Google-sjef Sundar Pichai beskriver verktøyet som en «eksperimentell samtale-AI-tjeneste». Denne testes foreløpig av en liten gruppe mennesker, men skal gjøres tilgjengelig for publikum i løpet av de neste ukene.