IBM lover billigere digitalkameraer

IBM har tradisjon for å være helt i forkant i den teknologiske utviklingen, og nå gjør selskapet seg også gjeldende innen digital fotografering. Og dette er gode nyheter for alle som vegrer seg mot å investere i et digitalt kamera fordi prisen er for høy.

Publisert

IBM lanserer nå en ny CCD (Charge Coupled Device) som både er billigere å produsere, og som har høyere kvalitet enn det vi har vært vant til så langt. CCDen er "filmen" i det digitale kameraet, og er den aller viktigste komponenten i tillegg til optikken i et digitalt kamera (Sjekk artikkelen Verdt å vite om digitale kameraer for mer info om dette).

Den nye CCDen skal i første omgang implementeres i to kameraer på henholdsvis 1,3 og 2 mill. bildepunkter. IBM vil bare sørge for CCDen, mens samarbeidspartnere vil utvikle resten.

Det som er spesielt med IBMs nye CCD fremfor konkurrentenes, er at hvert enkelt bildepunkt på sensoren utnytter plassen rundt seg bedre. Resultatet blir derfor at flere punkter kan presses inn på mindre plass, og det gir mer oppløsning for produksjonspengene. Oppløsningen er svært viktig for at kameraet skal være i stand til å registrere detaljer bra i motivet. Vår erfaring, etter å har testet nesten 30 digitalkameraer, er at du minimum bør ha en oppløsning på 1.024 x 768 for å få OK bilder som kan brukes til forskjellige ting.

Slik blir bildene skarpe

For å få virkelig skarpe bilder, trenger kameret en såkalt progressiv CCD-brikke, som betyr at alle bildepunktene registreres linje for linje i én omgang. Alternativet er interlaced-CCD, som betyr at bildet bygges opp i to omganger (annenhver linje i hver omgang).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.