ICE: Ekstra antenne eller ruter?

Du har flere alternativer når du skal velge mottaksløsning, vi har begynt å teste.

Publisert
Sist oppdatert

ICE har dekning over nesten hele Norge, men dekning kan være så mangt. Når det gjelder trådløse samband av alle slag så er det et svært kritisk element man ikke komme unna - antennen.

En liten antenne som sitter klemt nede ved bordplaten, kanskje inntil en vegg, klarer selvsagt ikke å fange inn like mye signal som en lengre antenne med fri sikt til senderen. En løsning med to antenner middels store antenner vil også gi bedre mottak.

Er det da smartere med en ekstra antenne eller kanskje heller gå for ruterløsningen?

Hva vi testet:

Den enkleste løsningen fra ICE er en USB-enhet som du plugger inn i PCen. Den har innebygget antenne og fungerer som en komplett løsning der det er gode forhold.

Den har også en kontakt for tilkobling til en ekstern antenne, vi koblet den til en ganske stor antenne med en kraftig gummikledd magnetfot. Den kan festes på biltak eller andre metallflater og sitter meget godt fast.

ICE har også en annen løsning som er en kombinasjon av mottaker og trådløs/kablet ruter. Den har dobbelt sett antenner for ICE og WLAN 802.11g og 4 100 Mbit nettverksporter. Det er også en USB-kontakt for alternativ oppkobling til PC.

Ruteren kan også bruke andre antenneløsninger ved å skru av de som følger med og koble til en eller to større utvendige antenner. Dette kan være en løsning på steder langt fra allfarvei, men dette har vi ikke testet.

Vi har begynt å teste forskjellene på USBenheten alene, med ekstra antenne og ruterløsningen. I denne omgang har vi tatt noen stikkprøver i Oslo, vi kommer så til å følge opp testingen på reiser rundt i landet etter hvert.

Tre steder i Oslo

Vi testet først i Mølleparken på Grünerløkka i vår testlab, som har tykke betongmurer på alle kanter. Her var det ikke mulig å få noen fornuftig dekning, selv om det var tilløp og vi fikk lastet ned deler av nettsider.

Med ekstern antenne ble det straks mer stabilt, og vi fikk en oppkobling som fungerte.

Med ruteren fikk vi også forbindelse, men den lå langt lavere i hastighet.

I kontorlandskapet ved vinduet ble forholdene straks bedre og vi fikk kontakt bare med USB-enheten uten ekstern antenne.

Her ga ruteren omtrent like godt resultat som den ekstene antennen.

På Høybråten fikk vi praktisk talt like gode resultater uansett antenneløsning. Det skyldes at vi er ganske nær senderen, og måleresultatet viser først og fremst tilgjengelig båndbredde på måletidspunktet, ikke bare hastigheten på vår forbindelse. Hastigheten vil da kunne bli høyere når det er færre brukere som deler på den totale båndbredden.

På Majorstua var forskjellene med ekstern antenne noe større enn på Høybråten, først og fremst ved nedlastning.

ICE: Ekstra antenne eller ruter?


Konklusjon

Hvis det noen gang er aktuelt å dele tilgangen med flere ville vi absolutt ha valgt ruteren. En ekstern antenneløsning er langt mer upraktisk som mobil løsning og gir ikke mye bedre hastighet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer