HDMI-kabel

Ikke betal ekstra for en stilig kabel

Mange lar seg lure til å kjøpe en dyrere kabel enn nødvendig.

GULLBELAGT HDMI: Det ser kanskje stilig ut, men det er helt unødvendig å kjøpe en dyrere, gullbelagt HDMI-kabel. Foto: Shutterstock
GULLBELAGT HDMI: Det ser kanskje stilig ut, men det er helt unødvendig å kjøpe en dyrere, gullbelagt HDMI-kabel. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Har du noen gang latt deg lure til å betale litt ekstra for kabler med gullkontakter? Vi klandrer deg ikke – det er fort gjort å la seg friste av de lekre kablene med lovnader om høyere bilde- og lydkvalitet, dog til en høyere pris, men du kunne like gjerne ha kjøpt en vanlig kabel til en rimeligere penge og fått nøyaktig samme kvalitet.

Nettstedet MakeUseOf som har tatt for seg noen av mytene rundt gullbelagte HDMI-kabler. Blant annet tar de for seg påstander fra enkelte forhandlere om at gullkablene leverer mindre forsinkelse enn de vanlige, og påpeker at inne i begge sitter det kobberledninger og det er kun selve kontaktene som er gullbelagte.

«Begrensningen betyr at signalet flytter seg gjennom store deler av kabelen med samme hastighet som alle andre HDMI-kabler», skriver MakeUseOf.

«Kort fortalt blir det som å kjøpe en superrask bil for å komme seg raskere gjennom trafikken. Du kommer kanskje raskere ut og inn i trafikken, men i køen forflytter du deg kun så fort som bilen foran deg.»

En vanlig HDMI 2.0-kabel er like bra som den i gull, men også rimeligere. Foto: Shutterstock
En vanlig HDMI 2.0-kabel er like bra som den i gull, men også rimeligere. Foto: Shutterstock Vis mer

– Ikke mulig

Hi-Fi-entusiastene i Expert Reviews er enige, og at anmeldere som skriver at en HDMI-kabel gir bedre bildekvalitet enn en annen, enten har vrangforestillinger eller så lyver de.

«En HDMI-kabel består av 19 individuelle ledninger som er festet til 19 pinner, hver av dem designet for spesifikke oppgaver, men de er mer eller mindre bare deler med metall designet for å sende et elektrisk signal. Det er viktig å få med seg at det på ingen måte er noe prosessering i kabelen», skrivet nettstedet om emnet.

Expert Reviews forklarer at hvis en HDMI-kabel skulle vært i stand til å levere bedre bildekvalitet enn en annen, måtte den ha prosessert signalet selv.

Sjekk standarden

Noe som derimot spiller inn er HDMI-standarder. Per nå er det to kabelstandarder – Standard og High Speed – men det er kun sistnevnte som støtter høyere oppløsning som 4K og en bildefrekvens på 60 Hz.

I tillegg kommer HDMI-standardene:

  • HDMI 2.1 er den nyeste og har støtte for oppløsninger helt opp til 10.240 x 4320 piksler – altså 10K – og 120 Hz bildefrekvens. Dette er det mest fremtidsrettede valget, men enn så lenge er det få TV-er og kabler på markedet som støtter det.
  • HDMI 2.0, som er den mest utbredte i dag, støtter 4K og 60 Hz.
  • HDMI 1.4 bør du unngå hvis du har en 4K-TV som du ønsker fullt utbytte av, enten det er til film, serie eller TV-spilling. Standarden støtter maksimalt 4K-oppløsning ved 24 Hz.

Så i stedet for å gå den kabelen du syns er stiligst, bør du undersøke hvilken standard som støtter.

Men har det noe for seg?

Med en høyere prislapp uten å tilby noe bedre bilde, finnes det da noen grunner til å velge en gullbelagt HDMI-fremfor en vanlig? Ja, skriver MakeUseOf, men ikke for å hente ut gullet og videreselge det for å tjene noen grunker. Tidligere er det bevist at smarttelefoner inneholder gull til en verdi av rundt fire kroner, og HDMI-kabelen inneholder like lite, om ikke mindre.

Men gull har en fordel overfor andre metaller, nemlig fordi det forvitrer tregere. Så hvis du bor i et sted der ting forvitrer raskt, kan det lønne seg å gå for en gullbelagt HDMI-kabel, skriver nettstedet.

En annen grunn til å kjøpe en slik kabel, er at den er mer snasen enn en de andre. Om dette er gode grunner til å bla opp ekstra for en gullbelagt videokabel, er opp til en hver selv å bedømme, men vi heller mot nei.

Ønsker du bedre bildekvalitet er det nok TV-en eller PC-skjermen som bør byttes ut, ikke kabelen.

Pleier du å kjøpe dyre HDMI-kabler?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer