Apple advarer:

Ikke dekk til webkameraet

Kan ødelegge skjermen.

FOR TYKT: På noen Macbook-maskiner kan skjermen knuse om du monterer på et kameradeksel som det over. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FOR TYKT: På noen Macbook-maskiner kan skjermen knuse om du monterer på et kameradeksel som det over. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste bærbare PC-er er utstyrt med et webkamera, og flere føler et visst ubehag ved å ha et kamera pekende mot seg til en hver tid.

Derfor velger mange å dekke til webkameraet, enten med en farget teip, post-it-lapp eller annen innretning. Blant annet finnes egne «skyvebrytere» du kan klistre på som lar deg skyve et lite deksel frem og tilbake avhengig av om du vil stenge for webkameraet eller bruke det.

Apple advarer

På sine nettsider advarer Apple om at man ikke bør dekke til webkameraet:

«Hvis du lukker den bærbare Macen med et deksel montert på kameraet, kan skjermen bli skadet, siden det er svært liten klaring mellom skjermen og tastaturet», heter det seg på nettsiden. Videre nevner Apple at det å dekke til kameraet også kan gjøre at ting som automatisk lysstyrke på skjermen og TrueTone (der hvitbalansen på skjermen tilpasser seg lyset fra omgivelsene) ikke vil fungere som det burde.

LYSER: En grønn LED-pære lyser ved siden av webkameraet på Macbook-maskiner dersom det er aktivt. Foto: Apple
LYSER: En grønn LED-pære lyser ved siden av webkameraet på Macbook-maskiner dersom det er aktivt. Foto: Apple Vis mer

Selskapet poengterer at maskinene deres uansett er laget slik at det lyser et grønt lys ved siden av kameraet dersom det er aktivt. Så lenge den grønne pæra ikke lyser, blir du ikke spionert på.

Uheldig kanadier

Reddit-bruker Koolbe lærte dette på den harde måten for et halvt år siden. Han hadde satt på en skyvebryter på en 16-tommers Macbook Pro, og da han åpnet lokket var skjermen knust:

OOPS: Slik så Reddit-bruker Koolbes Macbook Pro-skjerm etter å ha lukket den med et webkameradeksel klistret på. Foto: Imgur
OOPS: Slik så Reddit-bruker Koolbes Macbook Pro-skjerm etter å ha lukket den med et webkameradeksel klistret på. Foto: Imgur Vis mer

Heldigvis hadde han kjøpt Apples utvidede garantiordning, AppleCare+, som dekker inntil to uhell i løpet 24 måneder (ikke tilgjengelig i Norge).

Uten denne ville regningen ha kommet på svimlende 14.000 for reparasjonen, fikk han beskjed om i Apple-butikken.

Ikke mer enn et ark

Dersom du allikevel dekke til webkameraet, instruerer Apple om at det du dekker til med ikke kan være tykkere enn et vanlig papirark, altså mindre enn 0,1 mm tykt, og at du ikke bør bruke produkter som etterlater seg rester av lim.

Er dekselet tykkere enn 0,1 mm, må du sørge for å fjerne det før du lukker maskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer