Test av Apple iPad (2022)

Ikke et åpenbart kjøp

Folk flest trenger ikke mer, men i år svir prisøkningen ekstra mye.

FOLKEUTGAVE: De aller fleste får behovene sine dekket av innstegsmodellen i iPad-serien. Foto: Kirsti Østvang
FOLKEUTGAVE: De aller fleste får behovene sine dekket av innstegsmodellen i iPad-serien. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Standardutgaven av iPad har tradisjonelt vært en «no-brainer».

Der iPad Pro er for spesielt interesserte, og iPad Air plasserer seg i midten et sted, er det den vanlige iPaden som har gitt mest valuta for pengene, den du «rasker» med deg i kassa på Elkjøp.

Med høstens iPad-slipp er imidlertid ikke dette like gjeldende lenger.

Nye iPad (10. generasjon) er ikke det åpenbare kjøpet som forrige generasjon var, og nå skal vi forklare hvorfor.

Over 50 prosent dyrere

Forrige iPad (9. generasjon) hadde en startpris på 3990 kroner. For 4000 kroner kunne man altså få den beste nettbrett-opplevelsen uten å blakke seg helt.

Men som de fleste selskaper om dagen har Apple valgt å sette opp prisen på den nye iPaden.

Startprisen er nå blitt 6290 kroner. Altså har den blitt 57,6 prosent dyrere.

Det kan være mye penger i ei tid da mange av oss må spare inn der vi kan som en følge av dyrere strøm, mat og drivstoff.

SIST UT: Den nye iPad-en får det samme designet med rette kanter som de øvrige medlemmene i iPad-familien har. Foto: Kirsti Østvang
SIST UT: Den nye iPad-en får det samme designet med rette kanter som de øvrige medlemmene i iPad-familien har. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Fortsatt overlegne

Bildet er naturligvis ikke så svart-hvitt. Den vanlige iPad-en er fortsatt et supert nettbrett.

Apple er dessuten der at de ikke trenger å gjøre veldig mye med en iPad for å gjøre det til det beste nettbrettet på markedet. Dessverre, vil sikkert noen si.

Beklager Android-fans og/eller Apple-hatere, men det er en grunn til at det ikke florerer av Android-brett rundt i norske hjem. Apple er i en klasse for seg når det kommer til alt fra ytelse og design, byggekvalitet til brukervennlighet og apputvalg.

Slår du på denne bryteren, blir det mer behagelig å skrive på telefonen! Vis mer

Mange velkomne endringer

På mange måter er nye iPad en etterlengtet oppgradering. Den har et helt ny design. Det er egentlig ikke er nytt - både iPad Pro, Air og Mini har det - men det nytt for denne modellen. Fargene er kanskje de sprekeste i iPad-familien til nå.

Hvem vil vel ikke ha en knall gul eller rosa iPad? Slapp av, dere andre kan naturligvis bare velge den dølle sølvgrå.

GULT ER KULT: Den nye gulfargen er det minste iøynefallende. Foto: Kirsti Østvang
GULT ER KULT: Den nye gulfargen er det minste iøynefallende. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
NY FINGERSENSOR: Du låser opp den nye iPad-en med fingeren, men nå er fingersensoren plasser i en knapp på siden av nettbrettet, ikke foran. Foto: Kirsti Østvang
NY FINGERSENSOR: Du låser opp den nye iPad-en med fingeren, men nå er fingersensoren plasser i en knapp på siden av nettbrettet, ikke foran. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det nye designet uten hjemknapp gir plass til mer skjerm enn før, så størrelsen har Apple økt fra 10,2 til 10,9 tommer. Enda bedre til surfing, tv-serie-titting, enkel ordbehandling og den slags - som jo er det de aller fleste bruker den til.

Skjermen er ikke like fancy som på de dyrere modellene, for eksempel er den ikke like lyssterk og så mangler den et antirefleksbelegg som gjør den mer utsatt for gjenskinn.

FORSKJELLER: Det er særlig skjermen som skiller den vanlige iPad-en fra den dyrere og større iPad Pro-utgaven. Foto: Kirsti Østvang
FORSKJELLER: Det er særlig skjermen som skiller den vanlige iPad-en fra den dyrere og større iPad Pro-utgaven. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Til gjengjeld er dette (første og) eneste iPad med frontkamera plassert så du ikke ser helt dust ut i videosamtaler.

I stedet for å være plassert i toppen i portrettmodus, befinner det seg på toppen i landskapsmodus (altså langs langsiden). For å sitere TikTok-dronning Lizzo, «it’s about damn time».

En litt teit endring

Apple har også bytta ut Lightning med USB-C. Endelig? Nå får de i hvert fall ikke EU på nakken.

Ironisk nok må du bruke en adapter for å lade Apple Pencil (1. generasjon). Har du denne fra før, må du kjøpe en separat for 109 kroner, ellers følger dette med i esken når du kjøper pennen. Apple inviterer til hets, men det tror jeg de lever helt fint med.

KRONGLETE: Nye iPad støtter bare 1. generasjon Apple Pencil. Denne lades med Lightning-kontakt, så her må det en ekstra adapter til. Foto: Kirsti Østvang
KRONGLETE: Nye iPad støtter bare 1. generasjon Apple Pencil. Denne lades med Lightning-kontakt, så her må det en ekstra adapter til. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Batteritida er de vanlige ti timene. Hvor mye du får i praksis, kommer an på. Du kan få den til å vare en flytur over Atlanteren eller i flere dager med lettere bruk.

Som vanlig er den nye iPaden kjapp som få, selv om den ikke har samme superprosessor som nye iPad Pro. Så lenge du ikke skal drive med avansert videoredigering eller spiller veldig grafikkintensive spill, har det ikke noe å si.

Dette mener vi

Det er i grunn også gjennomgangstema for standard-iPaden. Den er ikke like avansert som verken Pro eller Air (eller iPad mini, vi skal ikke glemme den, liten som den er). Den trenger liksom ikke være det heller.

Derfor svir det kanskje ekstra med det store prispåslaget - svak krone, inflasjon og den slags tatt i betraktning.

Kanskje må det til for å bringe innstegsmodellen fra 2013 til 2022, men fra å være et selvsagt kjøp, får du denne gangen mer å tenke på. Ikke minst fordi 9. generasjon iPad fortsatt er i salg, selv om startprisen på denne faktisk har økt til 4690 kroner.

(Da har vi ikke engang nevnt tilbehøret du får kjøpt til 10. generasjon iPad. Magic Keyboard Folio, som er et tastatur og deksel i to deler, vil koste deg 3290 kroner.)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer