Ikke klikk på denne lenken

Den ser uskyldig ut, men det er den ikke. Slik avslører du de skumle kortlenkene.

Ikke klikk på denne lenken
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert klikket på dem mange ganger, enten de har startet med http://bit.ly, http://tinyrl.com eller noen av de andre adressene som stammer fra nettjenester som har til hovedformål å gjøre lange nettadresser korte.

Slike kortlenke-tjenester har nemlig eksistert i mange år, men bruken av dem har eksplodert den siste tiden, mye takket være Twitter - mikrobloggen hvor hvert innlegg ikke kan bestå av mer enn maksimalt 140 tegn.

Les også : Tjenester som korter ned nettadresser

Vær obs!

Selv om fordelene er åpenbare, kan det også ligge noen farer bak å klikke på kortlenkene, rett og slett fordi du ikke vet hva som skjuler seg bak dem før du har klikket.

Når du klikker på en kortlenke sendes du nemlig først til den aktuelle tjenesten, for eksempel bit.ly, som deretter sender deg videre til riktig sted. Alt skjer uten merkbar venting, og uten noen videre godkjenning fra deg.

Slikt er naturligvis som musikk i ørene for alle som ønsker å lokke deg til å besøke en eller annen uhumsk tjeneste.

Selve nettjenesten som foretar videresendingen skal dessuten også tjene penger, og det betyr gjerne at de selger surfehistorikk til tredjepart, for eksempel for å kunne tilby mer målrettet reklame. Greit å være klar over, med andre ord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer