Ikke la deg lure av høye effekttall!

Av en eller annen grunn oppgir mange leverandører av høyttalere at systemet leverer voldsomme effekter, for eksempel 300 watt PMPO. Dette høres svært imponerende ut, men hva betyr dette?

Ikke la deg lure av høye effekttall!
Publisert

PMPO er en forkortelse for Peak Musical Power Output. På norsk kalles det "musikkeffekt", en annen variant er "spisseffekt". Det dreier seg uansett om hva systemet kan levere av effekt i en uklart definert ultra-kort tidsperiode - i størrelsesorden mikrosekunder.

Hvis du leser på strømforsyningen til høyttalersystemet står det hvor mange watt denne trekker fra strømnettet. For høyttalerene i denne testen varier dette fra 15 til 175 watt. Den største PMPO effekten som er oppgitt er 300 watt, mens her henter strømforsyningen bare 24 watt fra strømnettet. Hvor kommer så de resterende 276 watt fra?

Watt på lager

Alle forsterkere bruker et antall kondensatorer som et slags magasin for å lagre effekt. Årsaken er at musikksignalet trenger varierende effekt, avhengig av dynamikken. Gjennomsnittseffekten er ikke så høy, men i korte øyeblikk er det behov for å hente ut betydelig høyere effekt. I stedet for å ha en stor, tung og dyr strømforsyning som er i stand til å levere kontinuerlige høye effekter, samles det opp et reservelager i kondensatorene. Disse kan så tømmes etter behov, og lades opp igjen når det ikke er så stort behov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer