Kommentar:

- Ikke noe problem, lærte det på Youtube

Veien fra novise til ekspert blir stadig kortere, og det er fantastisk - men hold tunga rett i munnen.

LYNLÆRING: Youtube er et gigantisk kunnskapsbibliotek for deg som vil løse praktiske oppgaver selv, men det er noen ting du bør holde deg unna. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LYNLÆRING: Youtube er et gigantisk kunnskapsbibliotek for deg som vil løse praktiske oppgaver selv, men det er noen ting du bør holde deg unna. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvordan gikk det med flisekuttingen, skjønte du noe av den kutteren?

Min bror hadde vært innom og lånt en flisekutter jeg hadde liggende i garasjen. Han hadde aldri kuttet en flis i sitt liv, så jeg var relativt overrasket over svaret.

Det ironiske er at vi ser på alt dette nærmest som en selvfølge i dag, og glemmer at kunnskapsrevolusjonen som har rullet over oss de siste 10-15 årene mangler fullstendig sidestykke i historien. Bjørn Eirik Loftås

- Det gikk helt strålende. Jeg så en Youtube-video som viste hvordan det skulle gjøres.

På kjøleskapet hos familien på Sunnmøre henger et håndtegnet portrett. Strekene er stødige, og uttrykket er modent.

- Hvem er det som er så flink å tegne?

- Det er Annika.

- Men hun er jo bare ni år? Har hun gått på kurs?

- Nei, hun har sett på Youtube.

Jeg hører det oftere og oftere: - Ikke noe problem, jeg lærte det på Youtube. Det er jo bare å søke opp utfordringen man måtte ha, eller spørre i sosiale medier, så har man som regel løsningen på minutter.

Du har sikkert gjort det selv, eller i hvert fall sett mange andre gjøre det. For eksempel slenge ut et spørsmål på Facebook om hva som er verdt å se hvis man drar til Lofoten, eller tips om et bra bilverksted. De fleste er heldigvis programmert med et ønske om å dele kunnskapen de sitter inne med, og forventer ikke mer enn en takk tilbake.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for Dinside.no
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for Dinside.no Vis mer

Og ingen steder finner du flere gode hjelpere enn på Youtube. Er du opptatt av å lære noe, nær sagt uansett hva, kan du i 2019 gjøre det i rekordfart gjennom tale, tekst, bilder og videoer på YouTube. Og ikke bare er kunnskapen gratis, den er også tilgjengelig til alle døgnets tider - og i din egen hånd, uansett hvor du måtte befinne deg.

Det ironiske er at vi ser på alt dette nærmest som en selvfølge i dag, og glemmer at kunnskapsrevolusjonen som har rullet over oss de siste 10-15 årene mangler fullstendig sidestykke i historien.

SELVGJORT: Etter å ha sett et par videoer på Youtube, avrettet jeg gulvet selv. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SELVGJORT: Etter å ha sett et par videoer på Youtube, avrettet jeg gulvet selv. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Jeg har gjort det en rekke ganger selv. For eksempel da jeg bygde trapp til garasjeloftet. Eller da jeg avrettet gulvet på det som ble et lite toalett i kjelleren. Skiftet glass på en iPhone. Alle var oppgaver jeg ikke ante hvordan jeg skulle løse før jeg satte meg ned med Youtube. Veien fra tanke til gjennomføring var i alle tilfellene svært korte, og resultatene ble, om ikke perfekte, så i hvert fall akseptable.

Denne tilgjengeligheten på kunnskap er både fantastisk og urovekkende på samme tid. Fantastisk, fordi Youtube og sosiale medier er utømmelige kilder for informasjon om alt mellom himmel og jord. Er du interessert i noe og ønsker ny kunnskap om temaet, kan du være sikker på at Youtube er full av likesinnede som gladelig deler av sin ekspertise. Man får umiddelbar tilgang til mange av de største og mest engasjerende ressursene i verden.

Urovekkende, fordi du sjelden kan være helt trygg på kvaliteten, selv om kommentarene og tomler opp og ned ofte kan gi deg en god pekepinn.

Spesielt urovekkende blir det når gjør-det-selv-videoene går rett til kjernen i problemet (noe de ofte gjør), når oppgavene egentlig krever en en dypere forståelse av hvordan ting henger sammen, og konsekvensene man risikerer ved å ta snarveier.

For det kan ofte være fristende å ta fatt på oppgaver du egentlig ikke er kvalifisert for. Som har med elektrisitet å gjøre. Eller rørleggerarbeid. Ting som koster mye å få andre til å gjøre det for deg, men som kan bli enda dyrere å rette opp hvis noe går galt. For ikke å si direkte farlig - og ulovlig.

Og er du sikker på at personen som la ut videoen var faglært? Kanskje han også er en som liker å ta snarveier mot målet? Og hva med deg selv - blir du fristet til å lære andre denne snarvei-kunnskapen? Om du svarer ja, bør du være sikker på at det ikke innebærer noen form for risiko.

Til alt annet er de positive aspektene langt i overtall. For mangel på kunnskap har alltid vært en mye større kime til problemer enn det motsatte.

Og når vårt århundre skal oppsummeres mellom to permer, håper jeg at denne kunnskapsrevolusjonen kommer til å få prege innholdet i større grad enn alle problemene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer