Ikke skyld på Vista

KOMMENTAR: Det er noen faktorer som ødelegger for Windows Vista, men de verste av dem ligger ikke i operativsystemet.

Publisert
Sist oppdatert
Nye problemer lurer i horisonten. Det kanskje største av dem er det ikke Microsoft selv som står for, men tredjeparts programleveran-dører som innynder seg hos PC-produsentene.


Det er nærmest blitt en opplest og vedtatt sannhet at Windows Vista er treg og full av feil, og at brukerne mest av alt lengter tilbake til problemfrie dager i Windows XP.

Daglig hører vi sjokkhistorier i media om ulykkelige eiere som opplever alvorlige feil i Windows Vista, om oppdateringer som fører til at USB-porter ikke lenger fungerer, om blåskjermer og nye sikkerhetshull. Slik skapes et bilde av at det meste er elendighet, og at stakkars brukere som er bundet på hender og føtter til denne mastodonten av et operativsystem ikke vet sine arme råd.

Virkeligheten er naturligvis noe mer nyansert, men det er noen sider ved problematikken som er verdt å se litt nærmere på.

Si den mening nederst i artikkelen

Samme gamle leksa

Bjørn Eirik Loftås er DinSides teknologiredaktør
Bjørn Eirik Loftås er DinSides teknologiredaktør Vis mer


Da Vista dukket opp i butikkhyllene i januar 2007 var det mange grunner til å bli skuffet hvis du var blant de mange som ventet seg en gjennomtestet, feilfri oppgradering av den etter hvert svært så solide XP.

Ikke minst tatt i betraktning at det hadde tatt rekordlang tid å utvikle systemet.

Verst var det at produktet hadde feil som definitivt burde vært luket ut i betafasen, for eksempel den berømmelige trege filkopieringen. Men produktet tok også inntil ti ganger mer plass på harddisken enn forgjengeren, uten at noen kunne skjønne hvorfor.

Og var det en luring som stakk hodet fram og fortalte at han opplevde Vista som raskere enn XP, var dét i seg selv en god grunn til å stille spørsmål om hvilke medikamenter vedkommende gikk på.

For alle som har hengt med i noen år kom ingenting av dette som noen overraskelse. Det tok nemlig også lang tid før XP ble akseptert og tatt inn i det gode selskap, for ikke å glemme Windows 95. Det ser det ut til at de fleste har glemt i dag.

Det var nøyaktig samme leksa da XP kom i 2001. Folk meldte om at PCene deres ble tregere etter oppgradering, minnehungeren økte betraktelig, feilene florerte - flere av dem var dessuten svært alvorlige. Mange av versting-feilene ble først luket bort med lanseringen av XP SP1, nøyaktig slik som ser ut til å være tilfelle med Vista i disse dager.

Vista krever mer minne enn sin forgjenger, men betydningen er ekstremt opphauset. 1 GB ekstra minne koster en hundrelapp, og kan settes inn av selv deg som vårherre plasserte tommelen midt i håndflaten på. Da faller hele motargumentet bort av seg selv. I 2001 derimot, kostet PC-minne en formue.

Microsofts kanskje største feilgrep

Men det er noen vesentlige forskjeller på måten Microsoft jobbet seg fram mot Vista-lanseringen kontra tidligere Windows-versjoner. Og på mange måter har Microsoft vært sin største fiende i denne prosessen.

For én ting er å tette hull og rette feil i XP, en annen ting er å drive med videreutvikling og gi dem bort gratis. I 2004 kom for eksempel XP i ny utgave, med en rekke nyheter og forbedringer under panseret. Og i motsetning til da Apple lanserte sin OS X-oppdatering Leopard, var XP SP2 gratis for alle gamle XP-eiere.

Som om ikke det var nok fortsatte Microsoft å legge ut det ene tilleggsprogrammet og oppgraderingen etter den andre, alt som gratis nedlastinger for XP-eiere. Internet Explorer 7, Windows Media Player 11, Windows Defender, Windows Fotogalleri, Windows Mail, bare for å nevne noen av dem. Hva har alle disse til felles? Jo, de er sentrale elementer i Windows Vista – den o’store oppgraderingen sultne kunder hadde ventet på i årevis.

Hadde det ikke vært smart å tilby disse eksklusivt til Vista-kundene?

Det er i mitt hode mange grunner, de fleste av dem gode, til å la være å oppgradere til Vista dersom PCen din har fått noen år på baken. Kjøper du ny PC i dag skal det godt gjøres å komme utenom Vista, og fra juni er det helt slutt for XP. Det i seg selv er det ingen grunn til å gråte over. PCene som selges nå, hvis du da ikke velger fra aller laveste hylle, takler Vista meget godt.

Vista er for eksempel i større grad enn XP optimalisert for nye prosessorarkitekturer med flere kjerner, og er sånn sett et langt mer riktig valg for fremtiden. Det beviser blant annet våre egne tester.

Det er ikke dermed sagt at Windows Vista-hverdagen er i ferd med å bli problemfri, for nye problemer lurer i horisonten. Det kanskje største av dem er det ikke Microsoft selv som står for, men tredjeparts programleverandører som innynder seg hos PC-produsentene.

Pest eller kolera

Vi har opplevd en kraftig dreining i måten vi jobber med datamaskinen på i forhold til tidligere. Vi er først og fremst blitt mer mobile. Ikke bare selges det langt flere bærbare PCer enn stasjonære, prispresset i markedet er større enn noen sinne. PC-produsentene går derfor nye veier for å klare å holde prisene på et absolutt minimumsnivå.

En av dem, som etter min mening er i ferd med å bli et alvorlig problem for deg og meg, er såkalt ”bundling” av programmer. Programvareleverandører betaler nemlig PC-produsentene penger for å få lov til å legge ved programmene sine, aller helst ferdig installert.

Vi har den siste tiden sett en rekke bærbare PCer som har kommet nedlasset av sikkerhetsprogrammer og prøveversjoner av alskens nyttige og unyttige applikasjoner, med systemstatusfelter lange som vonde år. Mye av det er regelrett søppel som bidrar til å senke hastigheten og degradere brukeropplevelsen betraktelig.

Og hvem får skylden? Jo, Microsoft – og Vista, naturligvis.

Spørsmålet blir: Hva skal man velge? Betale en høy pris for maskinen eller godta søppel i systemet? For mange blir det som å velge mellom pest eller kolera, men det finnes heldigvis botemidler.

Ta saken i egne hender

En ypperlig løsning er å ta saken i egne hender umiddelbart, slette alt og installere Windows Vista fra bunnen av. Jeg har personlig valgt denne metoden flere ganger, og kan skrive under på at det nærmest uten unntak er ganske utrolig hvilken gevinst dette har gitt for burkeropplevelsen.

Det krever imidlertid at du setter av en kveld til oppgaven, og at du har tilgang til Vista-installasjons-DVDen, noe du dessverre sjeldnere og sjeldnere får med når du kjøper ny PC i dag.

Oppskriften er likevel enkel nok: Lån deg en Vista-DVD fra en kompis, og bruk Windows-nøkkelen som står trykket på undersiden av PCen din når du installerer. Sørg for at du har lastet ned alle nødvendige drivere fra produsentens hjemmeside, og legger dem på en minneplugg eller CD/DVD, FØR du formaterer harddisken.

Når nyinstallasjonen er gjort, tar du turen til Windows Update og sørger for å laste ned alle oppdateringene fra Microsoft, og voila – du kan endelig begynne å glede deg over din nye PC.

Lov å drømme

I en perfekt verden hadde ingenting av det jeg har omtalt i denne kommentaren vært nødvendig å forholde seg til i det hele tatt, og DinSides datadoktor hadde vært gartner eller konditor. Og det er lov å håpe at bugs, spyware, datavirus, isjas, migrene og tannpine ikke får noen plass i fremtidens ordbøker.

Inntil det eventuelt skjer vil hverdagen stadig by på uforståelige og irriterende utfordringer, og debattene om hva og hvem som har skylden, og hva som er de beste løsningene på problemene, vil rase videre - i uforminsket fart.

Les også:
Har Microsoft sporet helt av?
Sikkerhetsbransjen overdriver

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer