Dårlige passord:

Ikke velg disse passordene

Nettsted har publisert de 200 mest brukte passordene i Norge og hele verden. Som før er de fleste av dem fryktelig enkle.

MYE BRUKT: Som i fjor er 123456 det mest brukte passordet - også blant nordmenn. Foto: Shutterstock / NTB
MYE BRUKT: Som i fjor er 123456 det mest brukte passordet - også blant nordmenn. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Under ett sekund. Det er hvor lang tid det tar for en inntrenger å bryte seg inn, om du bruker de fleste av passordene som er listet opp på årets toppliste fra Nordpass, ett av flere selskap som tilbyr en tjeneste som tar vare på passordene for deg.

I samarbeid med uavhengige sikkerhetseksperter har selskapet gått igjennom en passord-database med lekkede passord, hele 4 TB av størrelse, og sett på hvilke passord som går igjen flest ganger. De har også drillet ned dataene for 50 land og per kjønn, Norge inkludert.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Enkle å knekke

Og som tilfellet er hvert eneste år - de mest brukte passordene er av den aller enkleste sorten. Foruten aa12345678 på 14. plass, som det ifølge Nordpass tar to sekunder å knekke, tar det under ett sekund for resten av dem.

Her er de 20 mest brukte passordene globalt, ifølge Nordpass. Det mest brukte, 123456, går igjen over dobbelt så ofte som nummer to på lista:

Nordmenn ser ikke ut til å være så mye bedre enn resten av kloden når det gjelder å finne på unike passord. Under ser du de 20 mest brukte i Norge - de tre første er nøyaktig de samme som for resten av verden:

Ifølge Nordpass' statistikk var det over 14 millioner lekkede passord i databasen som tilhører nordmenn, eller da rundt 2,6 passord per innbygger. Det er bedre enn Sverige (2,9) og Danmark (3,6), men svakere enn Finland (1,3). Landet med flest lekkede passord per innbygger er Russland, med hele 19,9.

Liverpool mest populære lag

Selskapet har også listet opp noen «fun facts» om passordfunnene:

  • Liverpool er lagnavnet som brukes av flest
  • Veldig mange bruker sitt eget navn som passord
  • Onedirection gjør comeback på lista etter et kortvarig fravær i fjor
  • Ferrari og Porsche er de mest brukte bilmerke-passordene
  • Mange bruker banneord som passord, men flesteparten er menn
  • iloveyou brukes av over dobbelt så mange kvinner som menn. I Norge er det på 19. plass blant kvinner og 39. plass blant menn.

Styr unna

Du bør altså styre unna passordene på disse topplistene, som brått vil være de første som forsøkes om noen vil få tilgang til kontoen din.

Ideelt sett bør du bruke ulike passord på alle tjenestene du bruker, slik at ikke nettkriminelle kan logge på som deg overalt bare fordi ett nettsted har opplevd datainnbrudd. Høres det ut som en umulig oppgave, finnes det tjenester som kan generere sterke passord og holde styr på dem for deg.

Nevnt er at Nordpass har en slik tjeneste, og andre populære tjenester er blant annet 1Password, Bitwarden, LastPass, Dashlane og Keeper.

Sørg også for å beskytte deg med totrinnspålogging der du kan, slik at man trenger både passord og engangskode fra telefonen for å logge seg på fra en ny enhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer