Illusion 2004 - norskutviklet systemgjenoppretting

Virus, råtne programinstallasjoner og spor etter eksperimentering på PCen, blir borte som dugg for solen etter en omstart. Dette må være en hver systemansvarlig sin ønskedrøm.

Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere omtalt forskjellige løsninger for beskyttelse av harddisk-innhold, deriblant Teachers Smart Card, Radix Protector og Moonscape Protection. De to første krevde et tilleggskort i PCen, mens sistnevnte var ren programvarebasert.

Norskutviklet

Illusion 2004 fra Hønefoss-selskapet Total Security, har samme formål som de ovennevnte løsningene; sørge for at alle endringer som gjøres på en PC, blir nullstilt når PCen startes på nytt. Løsningen er programvarebasert, og er først og fremst myntet på skoleverket og andre steder med offentlig tilgjengelige PCer, for å gjøre systemansvarliges hverdag langt enklere.

Illusion 2004 - norskutviklet systemgjenopprettingProgrammet installeres på hver klient (krever NTFS og Windows 2000/XP), og konfigureres via et ikon på Kontrollpanelet. Her kan du blant annet definere hvilke partisjoner/disker som skal overvåkes, og hvilke mapper/filtyper som eventuelt skal ekskluderes fra overvåkingen. Eksempel på en slik ekskludering kan være mappen "Mine dokumenter". Alle endringer som blir gjort i denne mappen blir dermed oversett ved en gjenoppretting av PCen.

Automatisk eller manuelt

Du kan bestemme om gjenopprettingen skal foregå automatisk (ved omstart), eller manuelt (via kontrollpanelet). Du kan også stoppe overvåkingen (passordbeskyttet), for eksempel dersom du ønsker å installere nye, permanente programmer, Windows-oppdateringer etc. Den tilstanden PCen er i når overvåkingen startes igjen, blir dermed det nye gjenopprettingspunktet.

Med programmet følger for øvrig en grundig veiledning for optimalt oppsett og konfigurasjon.

Det er rimelig greit å konfigurere Illusion, men det krever at overvåkingen er stoppet.
Det er rimelig greit å konfigurere Illusion, men det krever at overvåkingen er stoppet. Vis merSelvpåført hærverk

Vi skrudde av funksjonen System Restore i Windows (Illusion krever det), og installerte programmet på en av våre lab-PCer. Dermed bestemte vi oss for å gå hardt til verks. Vi slettet registeroppføringer, programmer og systemfiler, deriblant Illusions egne - og det resulterte i en mildt sagt ustabil PC. Totalt slettet vi ca 3 GB med data. Vi tømte naturligvis også papirkurven i Windows. Vi merket at enkelte store filer tok lenger tid å slette enn normalt, for øvrig opererte Illusion 2004 umerkbart i bakgrunnen.

Etter å ha startet PCen på nytt (vi måtte bruke Reset-knappen), var alt tilbake slik det var før hærverket. Oppstarten gikk omtrent like raskt som en vanlig oppstart.

Konklusjon

Programmet fungerte etter forventningene, og er allerede installert på en PC som disponeres av husets yngste. Programmet er svært enkelt å konfigurere, og vi likte spesielt godt muligheten til å ekskludere mapper og stasjoner. Men utviklerne har en liten jobb igjen vedrørende selv navnet på programmet - noen steder brukes "Illusion 2004", andre steder "Illusion 2000".

Illusion 2004 Value har en veiledende pris på 790 kroner inkl mva, og lisensen gjelder for én PC. For mange lisenser innrømmes rabatter. En egen Pro-utgave leveres med flere sikkerhetsprogrammer, blant annet et antivirusprogram. Mer informasjon får du hos distributøren Mikrodaisy AS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer