Snart slutt på passord?

Innfører passordfri innlogging

Apple, Google og Microsoft ruller ut ny passord-teknologi det kommende året.

BLIR NØKKEL: Snart er telefonen det eneste du trenger for å logge inn på nettsider. Foto: Shutterstock
BLIR NØKKEL: Snart er telefonen det eneste du trenger for å logge inn på nettsider. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av å taste inn passord? Vi også. I årevis har man snakket om at man i framtida skal kunne slippe passord, men nå kan det endelig virke som denne framtida ikke er så langt unna.

I anledning «World Password Day» den 5. mai varslet tech-gigantene Apple, Google og Microsoft at de har forpliktet seg til å komme med såkalt passordfri innlogging på tvers av alle sine plattformer (mobil, desktop og i nettleseren) det kommende året, skriver The Verge.

Fido-alliansen

FIDO Alliance er navnet på organisasjonen som har som formål å erstatte bruken av passord på nettet.

I 2020 sluttet Apple seg til alliansen, som besto av andre store aktører i teknologibransjen som Amazon, Facebook, Google, Intel, Microsoft og Samsung.

Alliansen har jobbet med å utvikle en egen standard for sikrere og enklere innlogging uten passord.

Foto: FIDO Alliance
Foto: FIDO Alliance Vis mer

Telefonen blir nøkkelen

Støtte for Fido-autentisering begynner allerede å bli ganske utbredt, men til nå har man fremdeles måttet bruke et passord for å innledningsvis logge seg inn på en tjeneste eller en app. Utvidet funksjonalitet gjør at man nå skal slippe denne første passord-inntastingen helt.

I et detaljert blogginnlegg beskriver Google hvordan man med passordfri innlogging kan man velge telefonen til autentisering for apper, nettsteder og andre digitale tjenester.

Foto: Google
Foto: Google Vis mer

For å logge seg inn, skal man altså bare trenge å låse opp telefonen, enten det er med PIN-kode, tegne mønster eller bruke fingeravtrykket. Dette takket være bruken av en såkalt «passkey», en kryptografisk nøkkel, som deles mellom telefonen og tjenesten.

Ikke bare slipper man problematikken knyttet opp mot å måtte huske passord - og ikke minst bruke det samme passordet flere steder fordi man ikke orker å huske flere passord. Ifølge The Verge blir det også vanskeligere for hackere fordi det vil kreve fysisk tilgang til en enhet for å logge inn.

Så hva om du mister mobilen? Ifølge Google skal nøklene kunne synkroniseres til en ny enhet fra en sikkerhetskopi i skyen, så da skal det ikke være noe problem.

Kryss-plattform

At de store selskapene har sluttet seg til Fido-alliansen, gjør også at man vil kunne bruke en slik nøkkel på tvers av plattformer, enten det er fra Apple, Google, Microsoft eller andre.

Nøyaktig når den nyeste Fido-standarden blir tilgjengelig har selskapene ikke sagt noe om utover at det vil skje det neste året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer