iNTEGRAL ZPC - MicroPC

Mange lurer på hvorfor PCer må være så store, når det nesten bare er tomrom inne i dem. Vi har testet et alternativ, kanskje det mest kompakte vi har sett.

iNTEGRAL ZPC - MicroPC
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes flere varianter av kompakte PCer. Disse er bygget med vanlige komponenter, men er satt tett sammen i et lite og trangt kabinett. Da kreves det ofte spesielle løsninger for å kjøle ned konstruksjonen, og viftestøyen kan bli problematisk. Spesielt gjelder dette PCer som er utstyrt med raske prosessorer og andre komponenter med høy ytelse. Tommelregelen er høy ytelse = høy temperatur.

Men hvis kravene til ytelse er normale, og du ikke er ute etter en verstingmaskin som skal håndtere de mest krevende spillene? Da finnes det andre løsninger. Maskinen vi har testet bruker litt komponenter fra stasjonære PCer supplert med komponenter som vanligvis brukes i bærbare PCer. Dessuten er strømforsyningen ekstern. Det gir en svært kompakt og meget støysvak maskin.

Fleksibel

Maskinen er på størrelse med en ekstern CD/DVD-brenner og består av en sort aluminiumskasse med lokk og bunn av plexiglass.

iNTEGRAL ZPC - MicroPC


Hele chassiset kan trekkes ut når du løsner to skruer. Da kommer du enkelt til hvis du skal bytte komponenter.

Maskinen leveres fra produsenten til den lokale leverandøren uten prosessor, minne eller lagringsenheter. Så monteres det enten en lokal standardversjon med utvalgte komponenter, eller man skreddersyr hver enkelt maskin etter kundens ønske.

Prosessoren kan være en standard Pentium 4 opp til 2,53 Gz eller en tilsvarende Celeron. Utgaven vi testet var standardutgaven fra den norske leverandøren på 2,4GHz Celeron.

iNTEGRAL ZPC - MicroPC


Både optisk lagringsenhet og harddisken er av samme type som finnes i bærbare PCer. I vårt testeksemplar satt det en Teac DVD-leser/CD-brenner og en 60 GB disk fra Fujitsu. I standardutgaven sitter det en 30 GB utgave.

Standard

Det som ikke kan endres er grafikkløsning, lyd og porter, siden alt dette enten er integrert i brikkesettet eller sitter fast på hovedkortet.

Det er ingen kortplasser i maskinen.

Derimot finner vi 4 USB-porter, 2 FireWire-porter, serieport, nettverkskontakt, PS/2 for mus og tastatur, minijacker for stereo lyd ut og inn og kontakt til skjerm.

iNTEGRAL ZPC - MicroPC
iNTEGRAL ZPC - MicroPC
Bruksområder

I utgangspunktet er dette en veldig grei kontormaskin. Den er kraftig nok og fleksibel nok. Dessuten er den svært støysvak, på linje med de beste bærbare.

Designet gjør at den kan plasseres liggende eller stående, bare man passer på at åpningen til viften ikke dekkes til.

Den er også egnet til hjemmemaskin, hvis man ikke har store krav til spillytelse. For alt annet, inkludert bilderedigering og enkel hjemmevideo er den absolutt duganes.
Den hadde også vært en flott stuePC både ut fra design og det lave støynivået, hadde det ikke vært for to mangler: TV-utgang og flerkanals lyd for DVD-avspilling. Det går til en viss grad an å kompensere for dette med eksterne bokser, men da får vi mye kabelsurr.

Har du LCD-TV med VGA- inngang så er det ikke noe problem, da trenger du bare en ekstern USB-enhet for flerkanals lyd i tillegg, slik som denne eller denne.

Ytelse

Vi målte ytelsen med noen av våre testprogrammer, og fikk resultater som forventet.
Prosessor- og minneytelsen blir ikke noe dårligere enn i en tilsvarende ordinær stasjonær PC. Diskytelsen er også kurant for de aller fleste behov.

iNTEGRAL ZPC - MicroPC


Det eneste som er direkte svakt er 3D grafikkytelsen.

Konklusjon

En kompakt, svært støysvak og høyst kurant PC til kontor og vanlig hjemmebruk.

Pris og levering

Prisen er ikke avskrekkende, den er 5490 kroner for selve maskinvaren, med 2,4 GHz Celeron, 256 MB minne, 30 GB harddisk og Teac DVD-leser/CD-brenner. Mus og tastatur er inkludert, men operativsystem og skjerm kommer i tillegg.

Testmaskinen ble utlånt av Pyton


[Ugjyldig objekt (debatt)]Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer