Intel 875P - flaggskipet

Intel er nå i høyeste grad på banen igjen når det gjelder brikkesett til Pentium 4. Vi sjekker ut det råeste hovedkortet med brikkesettet 875P.

Intel 875P - flaggskipet
Publisert
Sist oppdatert

Mange vil helst velge flest mulige komponenter fra Intel når det skal anskaffes nye PCer. Kompatibilitet og stabilitet har vært nøkkelegenskaper, selv om ytelsen ikke alltid har vært helt på topp. Men med 875P tilbyr Intel nå både brikkesett og egne hovedkort som støtter alle de nyeste, kraftigste tekniske løsningene, som hittil har vært forbeholdt konkurrentene.

Dette brikkesettet markerer også det endelige bruddet med RAMBUS som foretrukket minneløsning i de raskeste løsningene fra Intel.

Vi har bygget en PC med Intels Desktop Board D875PBZ.

Egenskaper

Først og fremst støtter 875 en busshastighet på 800 MHz, som kreves for de raskeste utgavene av Pentium 4 og klarer opptil 6,4 GB/sekund mellom minnekontrolleren (MCH) og prosessoren. For å matche dette støttes doble minnekanaler med DDR400 minne, som altså klarer samme 6,4 GB/sekund.

I tillegg har brikkesettet støtte for Gigabit Ethernet, med en egen buss Communication Streaming Architecture (CSA) direkte koblet til minnekontrolleren. Siden PCI-bussen også har en båndbredde på opptil 1 Gbit, er det en klar fordel å ikke overbelaste denne med datastrømmen fra Gb-Ethernet, som i full duplex opererer med 2 Gb.

Men det er flere nye enheter som krever båndbredde i systemet. S-ATA, det nye grensesnittet for harddisker, har en båndbredde på 150 MB/sekund, som er over de 133 MB/sekund som PCI-bussen klarer. Riktignok er det ingen disker som klarer å levere slike datastrømmer, men hurtigminnet på disken har ingen problemer med å levere dette i korte perioder. Dermed er det også en fordel å frigjøre S-ATA fra PCI-bussen.

Utover dette finner vi 8 USB 2.0 HiSpeed porter, hvorav 6 sitter på I/O-paneler. De siste 2 krever en egen brakett med kabelforbindelse til hovedkortet, og her oppdaget vi en interessant detalj.

Asus, MSI, Epox og de fleste andre hovedkortprodusentene bruker doble USB-kontakter på hovedkortet hvor det er likegyldig hvilken vei du plasserer kontakten. De to bus’ene er speilvendte, slik at signalene blir riktige uansett.

På Intels hovedkort er de to kontaktene parallelle, med en ekstra styrepinne og en pinne som er fjernet.

Intel 875P - flaggskipet


Det betyr at USB-brakettene til Intel og de andre hovedkortprodusentene ikke går om hverandre. Prøver du, kan resultat bli svidde komponenter...

Dette er en upraktisk detalj for systembyggere.

Ellers på I/O-panelet finner vi parallellport og en serieport, samt 2 PS/2-porter for mus og tastatur.

Intel 875P - flaggskipet


Installasjon og konfigurering

Vi installerte først en 3 GHz Pentium4 og 2 Kingston KVR400X72C3/512 minnemoduler, plassert i hver sin bank.

Intel D875PBZ var helt uproblematisk å installere i vårt noe eldre standard ATX-kabinett oppgradert med en Enermax 350 W strømforsyning.

Plasseringen av kontaktene var meget bra, med både strøm og disk-kontakter samlet, slik at kablene i liten grad kommer i veien for luftstrømmene rundt prosessoren.

Som skjermkort brukte vi for anledningen et Hercules 3D Phrophet III, og lydkortet var et Soundblaster Audigy Player.

Harddisken var en Seagate Barracuda V på 120 GB og optisk enhet var en DVD+RW brenner Nec ND-100A.

Det var ikke nødvendig å konfigurere noe som helst i BIOS, alt kom opp optimalt og etter boka. Slikt er Intel bra på, og for profesjonelle systembyggere betyr dette mange penger spart.

Installasjon av Windows XP fra CD gikk slik det pleier, omstendelig og tidkrevende. Intels drivere ble installert samlet fra den medfølgende CDen, som har en oversiktlig og forbilledlig meny med valg av hva som skal innstalleres av ekstra støttefunksjoner og tilleggsprogramer.

Testresultater:

Intel 875P - flaggskipet


Sammenligningen med de andre brikkesettene er bare for referanse, testene av hovedkortene med disse ble gjort med annen prosessor, på 2,66 GHz og 533 MHz FSB, mot 3 GHz og 800 MHz FSB på dette kortet.

Det som er interessant og svært tydelig, er at minnehåndteringen har fått et solid sprang forover, mer enn forskjellen i prosessorhastighet alene skulle tilsi.

De andre viktige nye egenskapene, som direkte håndtering av 1 GB nettverk og S-ATA utenom PCI-bussen, har vi ikke rukket å teste. Vi kommer tilbake til dette ved en senere anledning.

Uansett er det klart at Intel nå er på banen med brikkesett/hovedkort som ikke lenger ligger tilbake for hva konkurrentene tilbyr når det gjelder den siste nye teknikken - snarere tvert imot.

Hovedkortet ble levert av Microtronica, du finner det på nettbutikker for rundt 1 750 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer