Intel Core i3-3240 (Ivy Bridge) på miniITX hovedkort

En enkel PC er mer enn nok for de fleste.

PROSESSOR: Det er verdt å legge litt penger i prosessoren. Dataredaktør Bjørn Eirik Loftås anbefaler blant annet Intels i-Core-prosessorer. Foto: Brynjulf Blix
PROSESSOR: Det er verdt å legge litt penger i prosessoren. Dataredaktør Bjørn Eirik Loftås anbefaler blant annet Intels i-Core-prosessorer. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange forståsegpåere uttaler seg om at PC-en dør, og at det er på mobile enheter bruken øker voldsomt og spennende saker skjer. Det er vel omtrent like riktig som å påstå at kaffekoppen er en truet art, og at pappkrus med plastlokk kommer til å overta, siden det selges stadig mer portabel kaffe.

Sannheten er selvsagt at vi trenger begge deler i overskuelig framtid, selv om det ene for tiden øker desidert mest.

Både på jobb og på hjemmekontor foretrekker de fleste en skjerm av en viss størrelse, et kurant tastatur og mus og en PC som er i stand til å gjøre jobben effektivt. Spørsmålet er selvsagt om du trenger å kjøpe deg en helt ny PC, eller om det holder å bytte deler i den gamle du allerede har.

Vi har derfor oppgradert en typisk hjemmekontormaskin med et lite hovedkort, og en Core i3 Ivy Bridge, og det er ingen tvil om at dette vil holde i lange baner for de aller fleste. Her er resultatene.

Smått og godt

Den gamle hjemmekontormaskinen med Intel Core 2 Duo 8200 døde. Dødsårsaken er ukjent, siden prosessor-transplantasjon var mislykket og videre obduksjon ble avlyst.

Tiden var uansett moden for oppgradering på alle måter, så det eneste som ble beholdt var det vesle kabinettet og det optiske drevet. Strømforsyningen hadde ikke de kontaktene som det nye hovedkortet krevde, så den måtte også byttes ut. Det er ofte slik at en oppgradering etter noen år betyr praktisk talt ny maskin, men man kan trøste seg med at man da får akkurat de komponentene man vil ha.

Vi valgte DH77DF, et lite miniITX hovedkort fra Intel som basis, og en Intel Core i3-3240 prosessor med to kjerner og 4 tråder.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


4 GB minne og en 128 GB Kingston SSD pluss en enkel DVD-brenner kompletterer komponentutvalget, hovedkortet byr på alt annet man trenger til normal bruk.

Ja, for til tross for størrelsen har hovedkortet svært mange muligheter. I tillegg til 2x USB 3.0 og 4x USB 2.0 porter er det DVI, HDMI og DisplayPort, eSATA, Gigabit nett, surround analog og digital optisk SPDIF lyd ut og mikrofon inn.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I tillegg er det 4 ekstra USB 2.0- og 2 ekstra USB 3.0-kontakter, samt FireWire inne på hovedkortet, for tilkobling til porter på kabinettet.

Forøvrig er det 4 SATA tilkoblinger, 1 PCI Express x 16 kortplass og en miniPCI kortplas for både korte og lange kort.

Vi satte på en gedigen kjøler med stor vifte for å holde støynivået nede. Dermed ble det noe trangt å koble til kabler fra kabinett og strømforsyning. Løsningen var å koble til alt på hovedkortet før montering.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Installasjon

Vi valgte å installere Windows 8, men installerte også Classic Shell, slik at vi hopper over den nye startmenyen, flisene, og kommer rett på skrivebordet med startmenyknapp.

Windows 8 er grei å installere, men å få over programmer og data fra den gamle PC-ens harddisk er som alltid et lite helvete. Windows Easy Transfer er ganske Easy, men den er treg og overfører ikke programmer. Den kopierer eller reinstallerer ikke en gang Microsofts egne gratisprogrammer, som Live Essentials, langt mindre Office, for ikke å snakke om tredjepartsprogrammer.

Da er det en fryd å være Mac-bruker. Kjøper man ny Mac er det allerede under oppstart muligheter for å flytte alt fra den gamle maskinen over til den nye, og det helt uten dikkedarier.

Med Microsofts nye Apps og synkroniseringsløsninger vil dette problemet bli løst i nær framtid, men dette gjelder ikke de tradisjonelle x86 programmene som vi vil måtte leve med i mange år framover.

Ytelse

BIOS og hovedkort tilbyr svært rask oppstartssekvens før operativsystemet lastes. Hvis man dessuten har en SSD som systemdisk starter maskinen opp fra dvale på 3 sekunder. Fra avslått maskin bruker den 12 sekunder til Windows 8 pålogging, eller 17 sekunder totalt med automatisk pålogging og Classic Shell rett til Desktop.

Generelt oppleves maskinen som rask, siden programmer starter lynkvikt og prosessor og grafikk er mer enn kapable til å tegne opp websider, programvinduer og generell PC-husholdning. Sammenlignet med den gamle Core2Duo 8200 virker maskinen flere ganger så rask.

Sammenligner vi med Core i7-3770K blir testresultatene langt lavere, men i praksis er ikke forskjellen stor på det maskinen skal brukes til. Om det tar 1/5 sekund eller 1/10 sekund å tegne opp en nettside er minimalt i praksis, men som testresultat er det jo bare halve ytelsen.

Windows Experience Index ga bare 4,9 av 9,9 mulige, men her var det Desktop Graphics som trakk ned, Gaming Graphics ga 6,2. CPU lå på 7,2 og disk (SSD) på 7,1.

PCMark Vantage ga 11 073 i resultat, mens PCMark 7 ga 4578 PCMarks.

Passmark Rating ble 1442 med CPU Mark på 4581.

Geekbench Score ble 9482

Konklusjon

Ser vi på forholdet mellom pris og ytelse får vi grei uttelling på Intel Core i3 3240. Den koster i skrivende stund rundt 1020 kroner, mens en Core i7 3770K koster rundt 2395 kroner. Ytelsen ligger litt over halvparten, mens prisen ligger litt under.

Med en rimelig SSD-løsning får man en ypperlig maskin til hjemmekontor og mye annet til en høyst akseptabel pris.

Testresultat

Core i3 3240 Ivy Bridge

Rask og rimelig prosessor, liten varmeutvikling.

Ingen spesielle

Testresultat

Intel Desktop Board DH77DF

Velutstyrt og svært kompakt hovedkort. Rask oppstart.

Litt trangt for tilkobling av enkelte kontakter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer