Intel Ivy Bridge: Ny generasjon prosessorer

Holder den hva den lover? Vi har testet.

Intel Ivy Bridge: Ny generasjon prosessorer
Publisert
Sist oppdatert

De som er opptatt av prosessorer har for lengst fått med seg at Intel har en ny produksjonsteknikk og at denne vil bli brukt i neste generasjon prosessorer. Denne nye teknikken dreier seg i hovedsak om to ting: Ytterligere krymping av dimensjonene på elementene inne i prosessoren og en ny måte å bygge opp transistorene på - man øker massen i høyden i stedet for i bredden.

Dette og mange endringer i arkitekturen representerer et videre skritt i teknologien, det som Intel kaller et "tick". Framdriften går ikke jevnt, men i sprang, og disse sprangene kaller Intel for "tick" og "tock" - fritt etter lydene på en gammel klokke. Et "tick" innebærer en ny produksjonsteknikk fra 32nm til 22nm som minste dimensjon i transistor/bane-arkitekturen, mens et "tock" er forbedringer av eksisterende arkitektur.

Ivy Bridge

Den nye produksjonsteknikken gjør at strømforbruket blir vesentlig redusert i forhold til ytelse. Dette kan utnyttes på flere måter: Høyere ytelse for stasjonære PC-er og lengre batteritid for bærbare - eller et kompromiss et sted i mellom.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I de nye Ultrabook PC-ene vil vi først og fremst se lengre batteritid, men også bedre ytelse. For de stasjonære, som entusiastene og de krevende brukerne stadig sverger til, er det snakk om ytelse for alle penga.

I arkitekturen er det først og fremst den integrerte grafikkdelen som har fått en solid oppgradering. Dette blir først og fremst til glede og nytte for de bærbare, gamere og krevende brukere må uansett ha dedikerte kraftige skjermkort for å kunne kjøre tung grafikk og/eller mange skjermer.

Sammenlignet med forrige generasjon er den interne grafikkytelsen doblet.

Men det er ikke bare grafikken, også arkitekturen generelt har fått mange forbedringer, som skal gi ytelsesforbedringer. Hver for seg er disse endringene små, og den rene prosessorytelsen ved lansering er på enkelte områder opptil 1,2 ganger høyere. Men det er først og fremst mediehåndtering som har fått en boost, som i konvertering mellom videoformater. Dette er fremdeles tungt å håndtere, særlig fordi videomaterialet har blitt stadig mer høyoppløselig.

Ellers er det nå støtte for USB 3.0 og PCIe 3.0 med det nyeste brikkesettet i Z77-serien.

Kompatibel?

Ivy Bridge bruker den samme 1155 prosessorsokkelen som forrige prosessorgenerasjon (Sandy Bridge) og brikkesettene i 6-serien har også støtte for denne.

De nye hovedkortene med 7-serie brikkesett støtter også forrige prosessorgenerasjon.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Men fullt utbytte av Ivy Bridge får du ikke før du bytter både hovedkort og prosessor, gjelder spesielt PCIe 3.0 som har opptil dobbel hastighet på hver kanal sammenlignet med 2.0.

Intel Ivy Bridge: Ny generasjon prosessorer


Ytelse Intel Core i7-3770K Ivy Bridge

Vi har kjørt de mest sentrale prosessortestene og sammenlignet med vår gamle arbeidshest firekjerneren Q6600, Core i7 2600 og AMD FX 8150.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det er ingen tvil om at denne prosessoren leverer.

Med en Score på PCMark Vantage på 22 254 og PCMark7 på 6911 kommer den ut på topp i sin prisklasse.

Windows' opplevelsesindeks ble målt til 6,6, her er det grafikken som trekker ned, både Grafikk og Spillgrafikk får 6,6 i score. Prosessoren og minnet får 7,7 og SSD-en får 7,9 (topp score).

Testen ble gjort på Intel DZ77GA hovedkort med 8 GB DDR3 1600Mhz minne og Intel 520 SSD på 240 GB.

Oppgradere?

De som har sittet på gjerdet og lurt på når det er gunstig å oppgradere bør vurdere å hoppe ned fra gjerdet nå.

Nye maskiner kommer til å bli lansert i ukene framover, og vi kommer tilbake med flere tester og oversikter.

Les også: Her er AMDs utfordrer til Ivy Bridge

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer