Intel krymper seg

Vel, deres prosessorer blir i det minste mindre.

Publisert
Sist oppdatert

Intels planer om å gå ned til 45 nanometers produksjonsprosess på prosessorene har lenge vært kjent, og i november 2007 rullet også firekjerneren Core 2 Extreme QX9650 - kodenavn Yorkfield XE - ut fra fabrikken. Sammen med en håndfull Xeon-prosessorer (for servermarkedet) var dette den første 45 nm-prosessoren på markedet.

Den har også gjort inntrykk. Klokkefrekvensen er på 3,0 GHz og den stiller med hele 12 MB cache, men for vanlige lønnsmottagere har likevel QX9650 vært lite å satse på grunnet en nokså stiv pris. Men nå i første kvartal 2008 vil også vi få nyte godt av overgangen fra 65 til 45 nm uten å punge ut med over syv høvdinger.

Nytt for bærbare

For et par dager siden avduket Intel sin Santa Rosa Refresh - som i bunn og grunn er en rekke 45 nm-prosessorer (kodenavn Penryn) for Santa Rosa-plattformen. Resten av maskinvaren vil være den samme, mens brikkesettet (Intel 965 Express) får nye, oppdaterte drivere.

Bortsett fra krympingen - som gjør at prosessoren bruker mindre strøm (bedre batterilevetid), blir mindre varm (mindre viftestøy) og kan klokkes høyere (raskere PC) - er ikke de nye prosessorene drastisk forandret. Arkitekturen er stort sett den samme, men nytt er instruksjonssettet SSE4 (Intel Streaming SIMD Extensions 4) som kommer i tillegg til de gamle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer