Intel lanserer 1000 MHz prosessor

Prosessoren blir ikke å få tak i med det første, men Intel vil gjerne fortelle markedet om sine planer på tampen inn i det neste årtusen. Det har blitt kjent at utviklingen av 64-bits arkitekturen ikke går helt etter planen, og Intel har i den senere tiden møtt sterk konkurranse fra AMD.

Intel lanserer 1000 MHz prosessor
Publisert

Prosessoren har fått kodenavnet Foster og viser en noe annerledes tankegang fra Intels side. Tidligere har Merced vært lansert som fremtidens arkitektur, en ren 64-bits prosessor. Med Foster, og den nære slektningen Willamette, satser Intel også i det neste årtusenet på 32-bits arkitektur.

Det er mange grunner til at Intel fortsatt satser på å videreutvikle sine 32-bits prosessorer. Det er en enorm mengde med eksisterende programvare som ikke vil bli videreutviklet eller skrevet om til 64-bits. Dessuten vil det være rikelig med andre flaskehalser i form av harddisker, skjermkort og rimelige minneløsninger. For det vi i dag og i nær fremtid kaller ”alminnelig” bruk vil 32-bits arkitektur gi mer enn tilstrekkelig ytelse.

Ufattelig store dimensjoner

Spranget til rene 64-bits datamaskiner fra dagens 16/32-bits er faktisk så enormt at det er nesten ufattelig. Det er ikke slik at 64-bits gir ”dobbelt så mye som” 32-bits. Det er faktisk slik at du ved å gå opp til 64-bits dobler hele 32 ganger. Dette gjelder både adresseområdet og størrelsen på tallene eller strukturene som bearbeides, så konsekvensene kan bli ganske dramatiske. For eksempel er et 64-bits adresseområde hele 16 (seksten) milliarder gigabyte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.