Intel lanserer vifteløs mini-PC

Vifter kan snart bli historie.

Kanskje ikke den vakreste PC-en på markedet, men nye NUC er derimot blant de aller stilleste. Her er ingen mekaniske vifter eller harddisker. Foto: VR-Zone
Kanskje ikke den vakreste PC-en på markedet, men nye NUC er derimot blant de aller stilleste. Her er ingen mekaniske vifter eller harddisker. Foto: VR-Zone Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Intel er nok mest kjent som prosessorprodusent, men produserer også egne halvfabrikata PC-er, som de knyttnevestore NUC-ene. NUC står for Next Unit of Computing, og er små stasjonære PC-er som bruker strømsparende Celeron-, Core i3- og i5-prosessorer.

Som ventet kommer en ny generasjon NUC-er på markedet over sommeren, basert på siste generasjon prosessor med integrert grafikk fra selskapet, Haswell-generasjonen. Enkelte av disse kommer uten behov for kjølevifter overhodet, takket være at Haswell-prosessorer bruker langt mindre strøm og krever derfor mindre kjøling enn tidligere generasjoner Intel-prosessorer, skriver VR-Zone.com.

Noe varme utvikles imidlertid, selv om strømforbruket aldri overstiger 15W. For å lede bort denne varmen fra maskinen på en effektiv måte har aluminiumskabinettet fått kjølefinner på tre av sidene.

Slik ser en vanlig NUC ut. Denne utformingen videføres, men flere har fått to USB 3.0-porter i fronten i den nye generasjonen. Foto: Intel
Slik ser en vanlig NUC ut. Denne utformingen videføres, men flere har fått to USB 3.0-porter i fronten i den nye generasjonen. Foto: Intel Vis mer


Haswell-prosessorene har integrert grafikkbrikke (Intel HD 4600) som byr på langt bedre 3D-ytelse enn forgjengeren. Uansett neppe nok "pudding" til å kjøre krevende, tradisjonelle PC-spill, men spill laget for Windows 8 Modern UI (les: Optimalisert for nettbrett) bør kunne kjøres smertefritt.

Eneste naturlige utvikling

Mange av oss har opplevd at nettbrett og mobiler løser mange oppgaver som tidligere var låst til PC-en, både kjappere og enklere. Til og med avanserte spill kjører imponerende glatt og langt mer problemfritt på brett enn på mange PC-er i folkesegmentet.

Likevel er det fortsatt PC-en, og ikke mobilen og nettbrettet som krever aktiv kjøling. Dette løses som regel med vifter, som dessverre medfører støy i en eller annen form.

Da er det kanskje ikke så rart mange ser på PC-en som en døende mastodont, noe som hører fortiden til og som ikke passer inn i det mobile teknolandskapet vi beveger oss lenger og lenger inn i.

Les også: Største endringen siden lanseringen av første iPhone

Gir seg ikke uten kamp

Prosessor- og PC-produsentene kjemper imidlertid med nebb og klør mot synkende PC-salg, og det er nå langt viktigere å få ned strømbruken enn å øke den generelle ytelsen.

Derfor vil vi se mange svært stille PC-er med lang batteritid når modeller basert på Intels Haswell-generasjon nå begynner å dukke opp i butikkene. Ta for eksempel nye MacBook Air, som har fått økt batteritiden fra 7 til 12 timer på 13-tommeren, uten at det har gått ut over verken vekt, størrelse eller pris.

Vi gleder oss til fortsettelsen, og kommer til å teste de mest interessante PC-ene basert på Haswell, både dem med og dem som kommer uten vifter. Det er ventet storinnrykk av slike over ferien. Vi har imidlert allerede testet én, den kan du lese om her.

Les også: Derfor er det lurt å vente med å kjøpe ny PC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer