Intel og etterspørselen

Etterspørselen etter prosessorer er ingen stabil størrelse. Den varierer med markedet for dyre arbeidsstasjoner og billige hjemmemaskiner. Når prisene på andre hovedkomponenter stiger eller synker, forplanter dette seg over i etterspørselen etter forskjellige prosessortyper. Konkurransen mellom prosessorleverandørene er også sterk. Intel har i det siste fått merke dette både i den høyere og lavere enden av prisområdet.

Intel og etterspørselen
Publisert

At Intel fremdeles er den dominerende prosessorleverandøren er det ingen tvil om. Det er Intel som eier x86-arkitekturen som de andre etterligner, det er Intel og Pentium som er blitt merkenavnene alle kjenner. Men det er ikke bare fryd og gammen.

Lavere etterspørsel?

Spesielt i det amerikanske markedet har PCer i området rundt 1000 dollar vært storselgerne hittil i høst. En av de mest solgte modellene i august var Pavilion fra Hewlett-Packard, andre merker på toppen av salgslisten var rimelige maskiner fra Compaq, IBM og ikke minst iMac fra Apple som lå på en femteplass.

Ingen av disse maskinene hadde prosessor fra Intel, derimot var det en 300 MHz K6-2 fra AMD i alle PCene og selvfølgelig en PowerPC fra Motorola i iMac. Cyrix/IBM var også representert blant de syv mest solgte, og det var bare to av disse syv som benyttet en Intel-prosessor.

Lanseringen av den nye versjonen av Celeron, med en svært konkurransedyktig pris og ytelse, vil ganske sikkert gjøre utslag på statistikkene når nye PCer med denne prosessortypen har vært i salg en stund. Med Celeron har Intel rett og slett tatt livet av de svakeste Pentium-prosessorene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.