Intel øker forspranget

Hva betyr den nye 3D-teknikken?

Foto: Intel
Foto: Intel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Intel lanserte sin nye teknikk for produksjon av prosessorer, som både er mindre plasskrevende og tredimensjonal. Dette skal være et gjennombrudd og gi bedre ytelse på alle områder.

22nm Tri-Gate - kommer allerede til høsten

Størrelse er en avgjørende faktor i produksjon av elektroniske komponenter. Jo mindre kretsen blir, jo raskere og mindre strømkrevende kan den bli.

I 2007 var den minste avstand mellom ledende baner inne i prosessorene 45 nanometer, i 2009 ble den redusert til 32 nm, som vi finner i dagens prosessorer og minnekretser.

Allerede til høsten vil kretser basert på 22 nm teknikk settes i volumproduksjon, men samtidig har også teknikken fått en ny dimensjon.

Digitale kretser består av et svimlende antall transistorer som fungerer som brytere. Den ideelle bryter har ingen motstand når den er på og uendelig motstand når den er av. Dessuten skal den kunne gå fra den ene til den andre tilstanden uten forsinkelse.

En slik transistor ville ikke utvikle varme.

Dette er knapt mulig i teorien, og heller ikke i praksis. Men man jobber kontinuerlig med saken. Transistorene i en 22 nm prosessorer kan skifte status over 100 milliarder ganger i sekundet, da tar ikke bryte/kontakt-syklusen spesielt lang tid. (Hvis du klarer å slå av og på en bryter 150 ganger per minutt ville det ta to tusen år å gjøre det samme ...)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer