Alt var bedre før, og alt var dessuten enklere. Da hadde Intel en serie prosessorer som het f.eks. 80386 og den kom i forskjellige hastigheter. Prisene varierte tilsvarende. Senere kom 80486 i forskjellige hastigheter.
Overgangen til Pentium i 1993 var også grei, "alle" visste jo at det egentlig var snakk om en 586, og at markedsavdelilngen hadde fått det for seg at et eget navn måtte til siden det ikke var mulig å beskytte et navn som bare var et tall. Men siden Pentium var det nyeste og hadde forskjellige navn etter klokkehastighetene på 60, 90 og 133 MHz osv. var det ikke noe problem.
Mye har skjedd siden da. Vi har fått mange flere prosessortyper til forskjellige bruksområder, til forskjellige typer maskiner og i tillegg spesialtilpassede varianter til storkunder. På sidelinjen finner vi dessuten prosessorer beregnet på servere. Og alle har sine kombinasjoner av navn og nummer som de færreste har oversikt over.
Pentium-navnet eksisterer fremdeles, til tross for at flere generasjoner prosessorer har kommet og gått. I tillegg dukket navnet Celeron opp i 1998, som betegnelse på prosessorer med samme kjerne som Pentium, men med mindre hurtigminne og sperrer på flere avanserte egenskaper.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger