Intel snart klar for 32nm prosessorer

Utviklingen av prosessorer går i sykluser, nå er snart den neste i gang

Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om Intels oppskrift på utvikling av prosessorer, som de kaller Tick og Tock (artikkelen finner du her). Dette går ut på å først utvikle selve mikrokoden, den interne logikken som er oppbyggingen av prosessore og gir den de egenskapene man vil ha.

Deretter lanseres prosessoren og Intel håper å kunne høste frukter av arbeidet på salget av de nye vidundrene.

Men utviklilngsavdelingene tar ikke fri, de jobber videre, men nå legges vekten på videreutvikling av produksjonsprosessen og interne forbedringer av designet.

Fra 45 til 32nm

Dagens nyeste og kraftigste prosessorer Core i7 er i den første fasen. De ble lansert på slutten av fjoråret og er i salg.

Produksjonsprosessen er basert på 45nm teknologi, det vil si at den minste dimensjonen på halvlederelementene inne selve silisiumkjernen er nettopp 45nanometer.

45 nanometer er ufattelig lite, det er plass til ca to millioner 45-nanometer-transistorer i punktumet på slutten av denne setningen.

For at prosessoren skal bli raskere, jobbe mer effektivt og bruke mindre strøm, og dermed mindre varme - så må størrelsen på de interne forbindelsen bli enda mindre, og spenningen enda litt lavere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.