Internet Explorer 5.0:Raskere enn Netscape

Nå kan hvem som helst laste ned en tidlig utgave av MS Internet Explorer 5.0, men det er nok fornuftig å vente i alle fall til programmet foreligger i en vanlig betautgave. DinSide tok likevel sjansen, og IE 5.0 viser seg å være raskere enn Netscape hvis web-siden har tabeller.

Publisert

Det er ikke mange synlige forandringer i grensesnittet på IE 4.0 og IE 5.0, men det er en del viktige forbedringer som det kan være verdt å kikke nærmere på.

Bedre organisering av bokmerker

Organisering av bokmerker har fått en etterlengtet oppjustering.
Organisering av bokmerker har fått en etterlengtet oppjustering. Vis mer

Bokmerkesamlingen er viktig for mange Internettbrukere, og IE 5.0. gir muligheter for bedre organisering enn forgjengeren. Nå kan du selv bestemme rekkefølgen, eller du kan sortere alfabetisk. Du vil også finne en funksjon for å importere bokmerker fra HTML-filer (les Netscape), og du kan også eksportere bokmerkene som en HTML-fil.

Lagre hele sider

Hvis du ønsker å ta vare på en komplett side med grafikk og det hele, har IE 5.0. nå fått en funksjon for dette. Tidligere ble bare selve HTML-filen lagret, ikke grafikken.

Raskere enn Netscape 4.05

Microsoft hevder at IE 5.0 er generelt raskere enn forgjengeren. Dette er oppnådd blant annet ved å forbedre programkoden for opptegning av tabeller. Andre forbedringer av hastigheten er mer intelligent cache-kontroll og bedre programkode for å vise kompliserte dynamiske web-sider.

Vi har gjort en sammenligning av hastigheten ved åpning av sider med tabeller, åpning av bilder og kjøring av Java i Netscape Communicator 4.05 og IE 5.0.

For å finne ut hvilken nettleser som er raskest, åpnet vi først en side med en rekke tabeller og bilder direkte fra harddisken i begge nettlesere. Testen ble selvsagt gjennomført på én maskin slik at prosessorytlese o.l. ikke skulle påvirke resultatet. Det er også viktig å åpne direkte fra harddisk for å unngå variasjoner i nettoverføring.

På tabelltesten er forskjellen stor. Mens IE 5.0. bruker litt over 2 sekunder på å åpne siden (uten cache) bruker Netscape 6 sekunder på den samme jobben. Når siden ligger i cache bruker IE 5.0 under 2 sekunder, mens Netscape bruker over 5!

Ved åpning av JPEG-bilder og kjøring av Javaprogrammer er forskjellene så små at de ikke har betydning.

Svært mange web-steder formaterer sidene med tabeller. At Netscape har problemer med kompliserte tabellstrukturer har vært kjent lenge, og vi vil selvsagt også gjøre denne sammenligningen når Netscape 5 er tilgjengelig. Foreløpig er det mulig å laste ned kildekoden til Netscape 5 fra http://www.mozilla.org, men denne versjonen er ikke så ferdig at den kan testes på en fornuftig måte.

Utviklernytt

IE 5.0. har også fått en rekke forbedringer som skal gjøre det enklere for utviklere å lage dynamiske web-sider. Dette vil nok først og fremst være interessant for utviklere av Intranett. De nye funksjonene er jo ikke kompatible med eldre nettlesere, og egner seg derfor ikke til publisering på Internett. Microsoft vil frigi koden slik at hvem som helst kan legge funksjonaliteten inn i sine nettlesere. Men det gjenstår å se om dette blir standard. Mer informasjon om dette finner du på Site Builder Network

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer