Oppgrader nå:

Internet Explorer fortsatt nest størst i Norge

Det er imidlertid gode grunner til å bytte til en annen nettleser.

BØR KUTTES UT: Når du starter Internet Explorer i Windows 10, blir du oppfordret til å bruke en annen nettleser. Det er det gode grunner til å gjøre. Skjermdump: Dinside
BØR KUTTES UT: Når du starter Internet Explorer i Windows 10, blir du oppfordret til å bruke en annen nettleser. Det er det gode grunner til å gjøre. Skjermdump: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge statistikkselskapet Statcounter, er nettleseren Google Chrome den desidert mest brukte på norske PC-er, med en brukerandel på 58,08 prosent i august 2019.

Men allerede på den neste plassen finner vi den aldrende Internet Explorer, med 12,87 prosent markedsandel:

Vedlikeholdes ikke lenger

Problemet med Internet Explorer er at nettleseren ikke vedlikeholdes lenger. Faktisk har den ikke blitt oppdatert siden 2016. Det betyr at den er utdatert, både funksjonsmessig og ikke minst sikkerhetsmessig.

Nettlesere og sikkerhet

Det er viktig at nettleseren oppdateres så snart det dukker opp et sikkerhetshull eller annen trussel. Bruker du Chrome, Firefox eller Edge (eller Safari, dersom du har Mac), oppdateres nettleseren automatisk, uten at du behøver å foreta deg deg noe.

Du bør dessuten absolutt sørge for at du har installert et sikkerhetsprogram som beskytter både nettleseren og resten av PC-en. I Windows 10 har du dette allerede innebygd, med Windows Defender, som gir meget god beskyttelse.

Trenger du mer omfattende sikkerhet, finnes det en rekke løsninger å velge mellom, både gratis og betalbare. Ingen løsninger er idiotsikre. Du må i tillegg til å følge rådene over, utvise sunn fornuft. Besøker du sider med innhold som ligger i gråsonen, øker også faren for å bli infisert av uhumskheter.

Klikk aldri OK på noe du er usikker på. Da stopper du opp og gjør noen søk på nettet først.

Dinsides teknologiredaksjon

Til og med Microsoft selv advarer mot å bruke nettleseren, både med tanke på at den ikke er kompatibel med nye webstandarder, men også fordi den ikke lenger er trygg å bruke.

Som Internet Explorer-bruker, kan du for eksempel være et mye lette bytte for hackere med uhumske hensikter, enn dersom du bruker en annen, oppdatert nettleser.

Edge overtok etter Internet Explorer

Microsoft introduserte nettleseren Edge som etterfølger til Internet Explorer. Dette skjedde allerede i 2015, med lanseringen av Windows 10.

Bruker du Windows 10, ligger Edge allerede i startmenyen, og du behøver ikke å foreta deg noe annet enn å klikke på den istedenfor Internet Explorer-ikonet.

Bruker du en eldre Windows-versjon, kan du laste ned Edge fra denne siden.

Andre alternativer

Uansett om du bruker Linux, MacOS, Windows 10 eller eldre Windows-utgaver, kan du bruke en av de andre populære nettleserne som oppdaterer seg selv automatisk. Her har vi samlet lenker til de mest populære:

Google Chrome (58 prosent markedsandel)
Mozilla Firefox (8,43 prosent markedsandel)
Opera (2,39 prosent markedsandel)
Vivaldi (norsk nettleser fra grunnleggerne av Opera)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer